Перша музейна ретроспектива абстракціоніста Тіберія Сільваші в Українському Домі, переосмислення образів радянської спадщини на пострадянському просторі у Voloshyn Gallery й турбота замість пафосного вшанування пам’яті в Dymchuk Gallery: зібрали добірку виставок, які відкрили у вересні.

Український дім

   

«Кола Сільваші»

Першу музейну ретроспективу українського абстракціоніста Тіберія Сільваші покажуть в Українському домі. Це спільний проєкт з Українським музеєм сучасного мистецтва (UMCA). Митця представлять у різних контекстах: будуть і твори з тих проєктів, які так і не втілили або змінили в процесі.

Сільваші не лише живописець, а ще й теоретик і куратор, який об’єднав довкола себе художників трьох поколінь, зазначають організатори виставки. «В екзистенціальній одинокості людини у світі мистецтво залишається єдиною можливістю встановити гармонію», – вважає митець.

Крім того, на п’яти поверхах покажуть роботи ще 86 авторів – від Дієго Веласкеса до Нікіти Кадана. Також проводитимуть публічну програму для фахівців у сфері мистецтва та широкої аудиторії – концерти, читання, публічні дискусії.

Коли: з 13 вересня до 27 жовтня

Де: Хрещатик, 2

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

Voloshyn Gallery

   

«Зів’яла квітка: військовий шолом: замок із чорнильною ручкою»

Насправді назва виставки – набір із трьох емодзі (які ми технічно не можемо вбудувати на сайт). Зів’яла квітка – це про емоційний аспект пам’яті, пов’язаний із втраченим минулим. Військовий шолом – про вплив минулих конфліктів на сучасне життя й історичний контекст. А замок із чорнильною ручкою – про літературу й цензуру, контроль творчості в умовах обмеженої свободи слова та вплив цифрової епохи. 

Загалом емодзі формують сучасну візуальну мову, крізь яку художник Максим Ходак передає бачення образів радянської спадщини на пострадянському просторі. На виставці представляють скульптури та графічні роботи, які митець створив за останні два роки.

Коли: до 6 жовтня

Де: вулиця Терещенківська, 13

Скільки: вхід вільний

Dymchuk Gallery

   

«Проти забуття»

Турбота замість пафосного вшанування пам'яті: українські художниці Катя Бучацька, Інга Леві та Наталія Лісова досліджують процес меморіалізації в Україні – як переосмислювати пам’ятки, що вже існують, і встановлювати нові.

Наприклад, проєкт Інги Леві «Пандус» пропонує критичний погляд на ініціативу вшануванні пам’яті в КПІ. Там улітку 2023 року облаштували мурал на стінах бруталістської будівлі та поряд із небезбар’єрним сквером. У відео This World is Recording авторка Катя Бучацька стоїть на краю воронки в Мощуні й запитує, який вигляд повинні мати майбутні меморіали. А Наталія Лісова переосмислює Алею Слави в Одесі, пропонуючи замість радянської стели звести невеликий фонтан.

Коли: до 29 вересня

Де: вулиця Ярославська, 21

Скільки: вхід вільний

YA Gallery

   

«Моє»

Скульптор Олексій Абрамов – представник Нової львівської школи, який відкриває першу персональну виставку в рідному Києві. Його скульптура водночас базується на львівській школі і її «банить», каже куратор виставки Павло Гудімов. «У кожному творі є особливість тілесної пози чи виразу обличчя, які кардинально не продовжують скульптурну патетику минулого й відривають його роботи від «вилизаних» декоративних статуеток…», – коментує Гудімов. Скульптор експериментує з глиною, пластиком, різними видами бетону й бронзою, а його майстерня більше схожа на лабораторію будівельних матеріалів зі станком для ліплення в кутку, додає куратор.

 

 

Коли: до 13 жовтня

Де: вулиця Хорива, 49-Б

Скільки: 50 гривень

Національний музей історії України в Другій світовій війні

   

«Війна: зворотна перспектива»

Усередині постаменту «Батьківщини-матері» розмістили понад 150 артефактів на площі майже дві тисячі квадратних метрів. Раніше в цій залі діяла постійна експозиція, присвячена Другій світовій війні. Зараз твори з фондової колекції музею зіставляють із роботами сучасників про російсько-українську війну. Це не єдина виставка, яка триває в музеї, інші можна знайти за посиланням.

Коли: до кінця 2024 року

Де: вулиця Лаврська, 27

Скільки: 70 гривень – повний, 20–30 гривень – пільговий

Музей води

   

«Інтегрована візія річки Дніпро»

Три потенційні сценарії майбутнього Дніпра розглянули урбаністична коаліція Ro3kvit і Greenpeace, які відкрили офіс в Україні. Серед цих сценаріїв – відновлення річки до стану 2021 року, перепланування пошкоджених потоків, а також повернення річці її природної історичної течії, ліквідацію водосховищ і гідроелектростанцій. Дослідники вважають, що справжній потенціал річки – в енергії, яку можна зберегти, розвантаживши водойму. На виставці покажуть «історії людей, міст і річки». Також можете поклікати на русло річки онлайн і дізнатися, якою різною може бути Дніпро – від Славутича до Очакова.

Коли: з 12 вересня до кінця вересня

Де: вулиця Грушевського, 1-В

Скільки: 120 гривень – повний, 100 гривень – пільговий

Галерея Avangarden

   

«Воля до життя»

Незалежність України – це більше, ніж політичний статус. Найкраще сьогодення описує слово «воля», каже колекціонер і президент Havas Village Юрій Когутяк. На виставці разом із Projector Publishing і за підтримки AIDA Foundation зібрали живопис, графіку, текстильні інсталяції та скульптури, які розповідають: воля – це не про легкість буття, скоріше про філософію свободи й відповідальності.

Коли: до 8 жовтня

Де: вулиця Січових Стрільців, 23-А

Скільки: вхід вільний

 Portal 11

   

«Присвята»

«Розрив шаблонів» і «Бунт і експеримент»: виставка складається з двох частин, які показують, як зміна умов життя й мислення змінили підходи до зображення світу, уявлення про естетику, форму й колір. Сучасні художники вступають у діалог із майстрами минулого, як-от Олександр Архипенко, Пабло Пікассо чи Альберто Джакометті.

Коли: з 14 вересня до 13 жовтня

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Скільки: вхід вільний

 Київська картинна галерея

   

«На часі?»

Провокативна, прямолінійна й критична, але водночас легка, грайлива, багатогранна – так куратори описують виставку Владислава Шерешевського. Її показують у частині історичних зал, яка називається «Музейним лабіринтом», тож і саму виставку порівнюють із системою заплутаних ходів, де за кожним поворотом може чекати нова деталь. Крім того, до 2 листопада в музеї триватиме виставка скульптури Дениса Ісакова «Симфонія форм».

Коли: до 22 вересня

Де: вулиця Терещенківська, 9

Скільки: 200 гривень – повний, 100 гривень – пільговий

Галерея протестного мистецтва Музею Майдану

   

«На згадку про нас»

Близько півсотні графічних робіт Олександра Ком’яхова створюють репортаж воєнного сьогодення. Це деталізовані елементи військового побуту в стилі інструкцій, будівлі, зруйновані армією РФ і воїни під час виконання бойових завдань і порятунку поранених. Окремий блок – замальовки, які автор зробив під час експедицій, де фіксували злочини росіян проти культурної спадщини.

Коли: до 26 жовтня

Де: вулиця Липська, 16

Скільки: вхід вільний

Музей історії Києва

   

«Київ багряний»

«Осінь – це ніби любов. Щоправда, стається частіше», – цитують куратори Сергія Жадана. Київ восени – це завжди про початок, а не про завершення, бо студенти приїздять на навчання, школярі повертаються після канікул, з’являються нові ідеї та проєкти, каже директорка музею Діана Попова. 

На виставці покажуть живопис із фондів музею та приватних колекцій від майстрів різних поколінь – це пейзажі про осінній настрій із шумом дощових крапель на бруківці та вимкненими фонтанами в парках.

Коли: до 20 жовтня

Де: вулиця Богдана Хмельницького, 7

Скільки: 120 гривень – повний, 60 гривень – пільговий

Eye Sea Gallery

   

«Гіпотеза»

Анонімний графік із Мексики Nirsa працює над графічною сагою з 22 частин на 22 мовах. Це оповідання, позбавлені хронології – дія в них відбувається паралельно. Головний герой, непомітний у натовпі, почувається більш самотньо, ніж будь-коли, але не може втекти. На виставці представлять перший епізод цього короткого серіалу, що розповідає про пригоди самітника на маленькому острові, а також обкладинки чотирьох епізодів – іспанського, французького, англійського й німецького.

Крім того, 19 вересня відбудеться перформанс Ксенії Гнилицької, що відкриє проєкт Legal Allien Machine про «кочові враження українського біженця». Буде й про протистояння, яке штучно виникає між тими, хто поїхав, і тими, хто лишився. Виставка триватиме до 9 жовтня.

Коли: з 13 вересня до 20 вересня

Де: вулиця Гончара, 40

Скільки: вхід вільний

Музей-майстерня Кавалерідзе

   

Виставка скульптур Hisoshi Art Studio

У парковій зоні музею та виставкових залах показуватимуть скульптури, що втілюють індустріальну естетику апсайсклінгу. Це роботи з профільного металу та скловолокна – діалог між функціональним минулим матеріалів і їхнім мистецьким втіленням. Центральна інсталяція – трон із 200 металевих дронів, який привертає увагу до збору коштів на FPV-дрони для ЗСУ.

Коли: до 21 вересня

Де: Андріївський узвіз, 21

Скільки: 50 гривень – повний, 25 гривень – пільговий

Imagine Point

   

«Іншими шляхами»

Художниця Олеся Джураєва представляє серію гравюр на дереві «Вікно надії», яку створила навесні 2022 року, коли вимушено покинула Київ і жила в центральній Україні. Перший тираж відбитків надрукували українським чорноземом, а згодом – у звичний спосіб, у Берліні. Ще дві серії – «Під тиском» і «Почути себе крізь шум», показують пейзажі сучасного Києва й автопортрети. Виставку доповнює масштабна інсталяція Олексія Малих, яку художник виконав у чорно-білому колориті з деревостружкових плит, марлі, фарби та піску.

Коли: до 5 жовтня

Де: проспект Голосіївський проспект, 86/1

Скільки: вхід вільний

«Ню арт»

   

«Мінлива натура»

Художниця Наталія Корф-Іванюк пропонує кілька серій – від повного узагальнення та спрощення форми, що ніби зникає на полотні, до більш реалістичного зображення. «Я зрозуміла, що не хочу триматися однієї манери та звичного стилю, а постійні експерименти в майстерні навчили пливти за емоцією та власними відчуттями», – каже художниця.

Коли: до 5 жовтня

Де: вулиця Михайла Грушевського, 28/2

Скільки: вхід вільний