Олімпійські ігри-2024 в Парижі стартують 26 липня й триватимуть до 11 серпня. Це буде вже третя олімпіада в історії Франції. У ній візьмуть участь 10 500 атлетів із 206 країн, які розіграють між собою 329 комплектів медалей.

Що буде на церемонії відкриття?

Це буде перша історії олімпійських ігор церемонія відкриття, яка відбудеться не на олімпійському стадіоні, а на березі річки Сена. Усі національні збірні плистимуть по річці шість кілометрів на човнах. У такий спосіб вони доберуться до площі Трокадеро. Церемонія відкриття почнеться о 20:30 за київським часом.

Факелоносцями на відкритті будуть репер Snoop Dogg, Джін із k-pop гурту BTS, ексфутболіст Дідьє Дрогба, ексбаскетболіст Тоні Паркер, а також український стрибун Сергій Бубка. Bihus Info провели розслідування й виявили, що фірма легендарного українця, де він є співвласником, уже після 24 лютого 2022 року зареєструвалася в Росії й вела торгівлю з окупантами.

У церемонії відкриття візьмуть участь колишні вʼязні нацистських концтаборів, астронавти, працівники пошти, студенти й інші. Усього участь візьмуть близько 11 тисяч людей.

На сцені олімпіади виступатиме співачка Селін Діон, яка в 1996 році відкривала олімпійські ігри у США піснею Power of Freedom, пише журналіст Терьє Море. За його словами, Селін Діон разом із Lady Gaga виконають пісню La Vie En Rose французької співачки Едіт Піаф.

Україна на Олімпійських іграх-2024

Збірна України привезе на Олімпіаду в Парижі 140 атлетів, які змагатимуться у 23 видах спорту. Найбільше представництво українців буде в легкій атлетиці – 25 спортсменів. Крім того, на олімпіаді вперше дебютує український брейкінг.

До Олімпійських ігор у найкращій своїй формі підходить легкоатлетка Ярослава Магучіх, яка напередодні побила світовий рекорд, який тримався 36 років. 22-річна українка перестрибнула планку у 2,10 метра. Останній рекорд стрибків у висоту серед жінок встановила болгарська спортсменка Стефка Костадінова.

Прапороносцями збірної України будуть тенісистка Еліна Світоліна і плавець Михайло Романчук.

Російських і білоруських спортсменів допустили до участі, але заборонили їм брати участь у церемонії відкриття. Вони виступатимуть під нейтральними прапорами, а також не будуть допущені до участі в командних видах спорту.

Макрон у Сені й інші неспортивні події

Річка Сена, на якій пройде відкриття олімпіади була забруднена настільки, що в ній було заборонено купатися близько 100 років. Цю заборону знімуть до відкриття олімпійських ігор, пише BBC.

Щоб очистити водойму, міська влада витратила 1,4 мільярда євро. За планом, у 2025 році річка буде доступна для купання і для містян. Щоб довести парижанам, що Сена чиста, у ній скупалася очільниця міністерства спорту Амелі Удеа-Кастера.

У Сені також обіцяли скупатися міська голова Парижа Анн Ідальго й президент Франції Емманюель Макрон. Він додав, що не скаже, коли саме це буде, бо «є ризик, що ви [парижани] будете там», – додав він.

Через обіцянку Макрона проплисти Сеною в соцмережах завірусився хештег #JeChieDansLaSeine, де користувачі з Франції закликали скидати екскременти в Сену як знак протесту проти французького уряду, який витратив на олімпіаду «шалені гроші», пише Wired.

Загалом Франція витратила на Олімпійські ігри близько 9,4 мільярда доларів, пише «Економічна правда». Це в понад упʼятеро менше, ніж витратив Пекін у 2008 році. Токіо (2020 рік) витратило 25 мільярдів доларів, Ріо-де-Жанейро (2016) – 12,1 мільярда, а Лондон (2012) – 12,3 мільярда.

У день відкриття Олімпіади-2024 видання The Guardian й інші медіа повідомили, що вандали атакували залізничну систему, зокрема міжміські електричні потяги TGV. Невідомі підпалили важливу інфраструктуру й порізали кабелі, через що зупинилися три гілки залізничних експресів.

Зранку було втрачено сполучення між Парижем і Ліллем, також порушено рух поїздів до Лондона. На вокзалах почали скупчуватися натовпи пасажирів, які не можуть виїхати. Загалом постраждали 800 тисяч пасажирів. Імовірно, проблеми з рухом поїздів триватимуть усі вихідні.

Чим годуватимуть спортсменів на олімпіаді?

В Олімпійському селищі житимуть 15 тисяч людей із 206 країн. Кожного з них треба нагодувати тричі на день протягом 16 днів. «Бабель» дізнався, що на піку завантаження фудкорт готуватиме 40 тисяч порцій, а спортсмени зʼїдять три мільйони бананів і залишать після себе 40 тонн кавової макухи.

Кейтерингова компанія Sodexo Live!, з якою уклали контракт на постачання продуктів, найняла трьох шефів «мішленівських» ресторанів, які допомогли підготувати близько 500 рецептів для страв на фудкорті. Серед них, зокрема, мюслі з кіноа на йогуртовому соусі, смажена цесарка під соусом пулет і нутовий крем у соусі з копченої риби.

Де дивитися Олімпійські ігри?

  • місцеві телеканали «Суспільного» («Суспільне Київ», «Суспільне Львів»), а також «Суспільне Спорт»;
  • сайт «Суспільне Спорт», де транслюватимуть чотири додаткові види спорту;
  • YouTube-канал «Суспільне Спорт», де показуватимуть обрані події за участі українських спортсменів;
  • радіотрансляції на «Радіо Промінь».

Прямі трансляції на «Суспільному» починатимуться о 10:00 ранку, тоді ж, коли і змагальний день, а закінчуватимуться опівночі. Акцент – на виступах українців, зазначає «Суспільне». Детальний розклад виступів українців публікуватимуть на сайті «Суспільне Спорт» щовечора перед змагальним днем.