Брейкінг офіційно визнали видом спорту в Україні в грудні 2021 року, а цього року він може вперше дебютувати на Олімпійських іграх у Парижі. Там змагатимуться 32 спортсмени (16 бібоїв і 16 бігьорлз) з усього світу. Кожну країну можуть представляти максимум чотири учасники.

Дебют брейкінгу в Парижі відбудеться на площі Згоди наприкінці ігор – 9 і 10 серпня. Судді будуть оцінювати спортсменів не окремо, як в інших видах спорту, а попарно, як суперників. Музикою на батлі керуватиме диджей, а суперникам потрібно буде відчути ритм і швидко до нього адаптуватися.

Чи поїдуть спортсмени від України, стане відомо після змагань Olympic Qualifier Series, що завершаться 21–23 червня в Будапешті. Для цього потрібно, щоби бібої ввійшли в найкращі 8, а бігьорл – у найкращі 10. Редакція The Village Україна розповідає, хто змагається за можливість представити брейкінг від імені України в Парижі.

Хто стане керівником і тренером національної збірної

Керівником національної збірної на Олімпіаду став популяризатор вуличних культур і співзасновник ГО Street Culture Георгій Матюхін, відомий у світі брейкінгу як бібой Dach. З 2007 року він почав організувати змагання з брейкінгу в Україні у складі команди Kharkov Сity Breakers: хіп-хоп-фестиваль BREAKIDZ, JamMaster, Фестиваль вуличних культур, Форум вуличних культур. З 2021 року Матюхін очолює департамент брейкінгу в структурі Всеукраїнської федерації танцювального спорту. 

Тренувати національну збірну буде Денис Семенихін, відомий у брейкінг-спільноті як бібой Gimnast. З 2006 року Денис виступає в складі команди EastSide Bboys. З ними він здобув понад 40 перемог у світових турнірах, чемпіонатах і конкурсах у Польщі, Англії, Франції, Німеччині, Італії Швейцарії, США й Китаї, серед яких – E-Fise Montpellier, Warsaw Challenge, Battle Pro, Uk Bboy champ, R16, Evolution World Finals, Red Bull BC One Final.

 До національної збірної з брейкінгу ввійшли:

Бігьорл Stefani

Анна Пономаренко народилася в Харкові. З брейкінгом Stefani познайомилася майже випадково. У Харкові вона потрапила на фестиваль «Snickers Урбанія», де була так вражена батлами бігьорлз, що вже за рік і сама почала професійно займатися брейкінгом. 

Як танцівниця за контрактами Stefani працювала в Китаї та Туреччині. Через здобуті травми на деякий час була змушена залишити спорт. Згодом Анна переїхала до Великої Британії, де відновила заняття й почала брати участь у професійних змаганнях, спочатку – у невеликих батлах у Великій Британії, згодом – в інших країнах. 

Визначальним івентом для Stefani став відбірковий турнір Red Bull BC One, у якому вона здобула перемогу. Навіть вагітність не стала для Stefani причиною збавити темп: на третьому місяці вона взяла участь у першій кваліфікації на Олімпіаду в Мадриді, а вже за чотири дні після пологів відновила регулярні тренування. Stefani успішно виступала на відбіркових турнірах до Олімпійських ігор у Парижі й паралельно виграла ще декілька престижних змагань, включно зі сріблом чемпіонату Європи.

Анна Пономаренко також стала однієї з героїнь олімпійського серіалу про брейкінг.

Бібой LussySky

Олександра Гатина-Лозинського називають найтитулованішим бібоєм країни. Він народився у Львівській області, займатись брейкінгом почав у восьмирічному віці. Проривом для хлопця стали змагання в Ялті у 2011 році, коли LussySky переміг у дисципліні Seven to Smoke.

Перший міжнародний успіх здобув у 2012 році, коли разом із командою в Польщі виграв у категорії 3x3, а також у сольній частині турніру. Далі був Outbreak у Словаччині, де LussySky дійшов до фіналу футворк-дисципліни, а також разом із колегами з команди «взяв» Rep Your Country – і привернув на себе увагу топових організаторів.  

У 2016 році разом із напарником Drud виграв World Bboy Classic, що вивело атлета на світовий рівень. За цим були перемоги на Battle Pro, IBE, Floor Wars, Hip Opsession, а також численні успіхи на міжнародних турнірах у Китаї.

Бібой Kuzya

Олег Кузнєцов народився в Кропивницькому, де й почався його шлях у брейкінгу. У 2013 році переїхав до Польщі, де бачив гарний потенціал для розвитку. Завдяки тому, що жив у країні ЄС, зміг у короткий строк створити собі міжнародне імʼя. 

Світове визнання здобув завдяки участі в чемпіонаті світу Unbreakable Bboy Championship у 2016 році. В основній фазі він переміг сильних бібоїв зі США, Росії, Швеції, а у фіналі здолав японця Issei з рахунком 3:0 – і став «брейкінг-сенсацією». Ця перемога відкрила для Kuzya нові можливості й додала ще більше впевненості. За декілька місяців він тріумфував на Outbreak Europe у Словаччині, потім – на Silverback Open у США. Далі – перші місця на батлах у Фінляндії, Італії, Нідерландах і чергові подіуми на Unbreakable й Outbreak. 

Бігьорл Kate

Катерина Павленко народилася й виросла в Харкові. Перший тріумф Kate за кордоном відбувся, коли їй було 18 років. Бігьорл опинилася поза межами України на словацькому Outbreak Europe, де здобула статус європейської чемпіонки. Наступні роки Kate регулярно досягала в них успіхів: брала участь у міжнародних батлах у Франції, США, тричі вигравала український турнір BREAKIDZ і ще двічі той самий Outbreak Europe, з якого все почалось. У 2018 році Rise of the B-Girls – глобальний проєкт, що розповідає про бігьорлз усього світу, – обрав Каte як одну зі своїх героїнь.

Бігьорл Killa Kim

Вікторія Морозова народилась і виросла в Києві, вона вихованка школи брейкінгу київської команди Ruffneck Attack. У 2006 році разом із подругами заснувала першу бігьорлз-команду України Rocking Chicks. З 2010 дівчата почали брати участь у міжнародних змаганнях, де здобули перемогу вже на перших батлах у Нідерландах. Однією з ключових подій у карʼєрі Killa Kim стала участь у змаганнях Red Bull BC One One в Польщі у 2021 році, після яких про неї дізналася світова спільнота. 

З початку повномасштабного вторгнення разом із родиною евакуювалася до Мальме, де нині працює в брейк-театрі. Killa Kim продовжує активні тренування й виступи на рейтингових змаганнях, що дало їй змогу потрапити на чемпіонат світу з брейкінгу у 2022 році.

Словник, із яким буде простіше зрозуміти світ брейкінгу

Вуличні культури – це форма дозвілля та самовираження молоді у публічному просторі вулиці: хіп-хоп музика, стріт-арт і графіті, креативне мистецтво, мода, стріт-денс, неформальна освіта.

Kharkiv Сity Breakers –  харківська хіп-хоп організація, яку створили майбутні засновники ГО Street Culture. 

Street Culture –  найбільша в Україні платформа, яка об'єднує і надихає різні форми вуличних культур в різних містах України.

BREAKIDZ –  хіп-хоп фестиваль, що проходив у Харкові з 2010 до 2021 року. 

Jam Master International –  андеграундний чемпіонат світу з брейкінгу, що проходив у Харкові з 2008 по 2013 роки.

Фестиваль вуличних культур –  щорічний івент, присвячений вуличним культурам, що проходив у Харкові. 

Форум вуличних культур –  галузевий івент, присвячений розвитку та промоції вуличних культур. 

E-Fise Montpellier – фестиваль вуличних культур, що проходить у Монпельє (Франція).

Warsaw Challenge –  міжнародний чемпіонат, що проходить у Варшаві.

UK B-Boy Championships –  щорічний чемпіонат світу з брейкінгу, що проходить у Великій Британії. 

R16 Korea – щорічні світові змагання з брейкінгу, а також культурний фестиваль, що проходить у Південній Кореї.

Red Bull BC One –  щорічні міжнародні індивідуальні змагання для бібоїв, єдиний з найбільших міжнародних брейкінг-чемпіонатів, який не включає командні змагання.

Red Bull BC One Final – фінальні змагання Red Bull BC One, яке щороку організовує Red Bull.

Rep Your Country – статусний турнір в рамках Outbreak Europe. 

Outbreak Europe у Словаччині –  чемпіонат світу з брейкдансу.

World Bboy Classic – провідне змагання з брейкінгу 2 проти 2 у світі.

Battle Pro –  міжнародний брейкінг-батл у Франції.

IBE –  міжнародний танцювальний хіп-хоп фестиваль, що проходить у Херлені (Нідерланди).

Floor Wars –  світовий контест, що проходить у Данії. 

Hip Opsession –  один з найпопулярніших фестивалів хіп-хоп культури Франції та загалом Європи. 

Silverback Open у США –  один із восьми найпрестижніших брейкданс-контестів у світі, що входить до World BBoy Series.

Unbreakable – один з найпрестижніших у Європі контестів з брейкдансу.

Rise of the B-Girls  –  серіал, який розповідає про дівчат, що претендують на призові місця на світовій сцені і стають суперницями для найсильніших бібоїв.

Ruffneck Attack –  одна з найстаріших та найсильніших брейкінг-команд України з 2000-х років, засновники школу брейкінгу та його популяризатори в Україні.