Чемпіонат Європи з футболу в Німеччині господарі турніру відкриють уже 14 червня матчем зі збірною Шотландії. Свято футболу триватиме рівно місяць, фінальний матч зіграють 14 липня на Олімпійському стадіоні в Берліні. Хто фаворит і які шанси в збірної України? Як дивитися змагання, якщо є відключення світло і якщо немає? І що робити в Берліні, крім футболу? Зібрали відповіді на 15 найважливіших запитань про Євро-2024.

1.

Де проходить Євро?

Євро-2024 пройде в Німеччині. Євро-2020, наприклад, проходило одразу в 11 країнах, від Баку до Лісабона. Німеччина не вперше приймає великі спортивні змагання, останнє з яких – чемпіонат світу з футболу у 2006 році. «Якщо хочеш, щоби змагання відбулися на найвищому організаційному рівні, треба довірити їх німцям», – каже в подкасті «Футбольне Євро-2024» від «Радіо Промінь» коментатор Костянтин Дульцев, який був у Німеччині на чемпіонаті світу 2006 року. Матчі відбуватимуться в 10 містах: Берліні, Кельні, Дортмунді, Дюссельдорфі, Франкфурті, Гельзенкірхені, Гамбурзі, Лейпцигу, Мюнхені й Штуттгарті. Повний розклад матчів – тут.

Фото: Олімпійський стадіон у Берліні

2.

Де відбудеться фінальний матч Євро?

Фінал турніру відбудеться на Олімпійському стадіоні в Берліні, що вміщує майже 75 тисяч людей. Його звів архітектор Вернер Марх до літніх олімпійських ігор у 1936 році за ініціативи Адольфа Гітлера. Саме на цих іграх чорношкірий легкоатлет Джессі Овенс виграв чотири золоті медалі, хоч Гітлер і сподівався показати «домінацію арійської раси». Зовні «Олімпіаштадіон» має майже такий самий вигляд, як і в 1930-х. Найбільші зміни провели у 2006-му, до Чемпіонату світу – тоді над стадіоном збудували прозорий дах, який покриває всі місця. Споруду й досі модернізують настільки, щоб прибрати нацистську спадщину, але залишити як архітектурний витвір, що поєднує римську й грецьку архітектури.

Олімпійські кільця й фасад стадіону в Берліні

3.

Господарі турніру – фаворити на перемогу?

Німеччина – один із кількох фаворитів на цих змаганнях. Попри це, завдання команди – не осоромитися на домашньому полі, пише The Guardian. Видання додає, що успіхом буде вихід у чвертьфінал. Збірну тренує один із найперспективніших тренерів Європи Юліан Наґельсманн, який зокрема працював із «Баварією», а ключові гравці – Тоні Крос, Флоріан Віртц, Джамал Мусіала, Йозуа Кімміх і Кай Гавертц – підходять до турніру в хорошій формі. Проблемою може стати незіграність складу й те, що більшість команди – ще молоді гравці. Німеччина – фаворити на вихід із групи A, тоді як інші три збірні – Угорщина, Шотландія та Швейцарія – посперечаються за друге (а можливо, й перше) місце в групі. Серед збірних, які називають справжніми фаворитами турніру: Франція, Португалія й Англія.

Збірна Німеччини з футболу перед товариським матчем напередодні Євро-2024

4.

Чому Євро може бути навіть цікавішим, ніж чемпіонат світу?

«Як на мене, чемпіонат Європи цікавіший, ніж першість планети. Можливо, й тому, що збірна України частіше грає на Євро, ніж на чемпіонату світу», – розповідає спортивний коментатор Костянтин Дульцев у подкасті «Футбольне Євро-2024». Він також додає, що це проста математика – на Євро беруть участь 24 команди з 52 асоціацій у Європі, а на чемпіонат світу потрапляють лише 12. За майже століття історії ЧС у турнірі ніколи не перемагали команди не з Європи або Південної Америки. Серед пʼяти останніх чемпіонів світу лише одна країна не з Європи, а саме Аргентина.

5.

Яка група у збірної України й чи є шанси на вихід?

Україна потрапила в групу E, у якій також гратимуть Словаччина, Бельгія та Румунія. Українська збірна почне з Румунії та Словаччини й закінчить матчем із фаворитом групи – збірною Бельгії. Хоч на папері бельгійська команда й сильніша, це вже не те «золоте покоління», яке вважали фаворитами будь-яких змагань. Ба більше, та збірна так нічого й не виграла. Україна має всі шанси на вихід: із першого, другого чи навіть третього місця. Так, чотири найкращі команди, які посіли третє місце в групі, вийдуть у плейоф.

6.

Окей, якщо Україна таки вийде з групи, чи здатна вона за щось реально поборотись?

І так, і ні. Україна спробує повторити своє найбільше досягнення – вихід у чвертьфінал Євро. Цю стадію українська збірна жодного разу так і не подолала що на Євро, що на чемпіонаті світу. Усе залежить від жеребкування й можливого суперника у плейоф. Що гірше зіграє Україна на груповому етапі, то сильнішим, найімовірніше, буде її суперник.

Збірна України з футболу перед Євро-2024

7. 

Збірні ще й зароблять за свої перемоги на Євро?

Так, загальна сума призових турніру – 331 мільйон євро, як і на минулому чемпіонаті Європи. Усі збірні, які вийшли на Євро, уже заробили 9,25 мільйона євро. За кожну перемогу на груповому етапі дають один мільйон євро, а за нічию – 500 тисяч євро. Вихід із групового етапу – це ще 1,5 мільйона євро, до чвертьфіналу – 2,5, до півфіналу – 4, а до фіналу – 5 мільйонів євро. Переможець турніру отримає бонус у 8 мільйонів євро.

8.

За кого вболівати, крім України?

За країни, які найбільше підтримують Україну у війні проти РФ, а їх на Євро-2024 вдосталь: Польща, Чехія, Данія, Англія, Німеччина, Франція, Нідерланди, Італія, Іспанія. Це все команди, які теоретично мають шанси дійти до фінальних матчів змагань (хіба що крім Польщі та Чехії), тож можна вибрати собі будь-якого фаворита.

9.

Які шанси мають чинні чемпіони Європи – Італія?

Італія приїде в Німеччину, щоб захистити свій титул чемпіонів Європи, який вони вибороли у фінальному матчі з Англією у 2020 році. Які в них шанси повторити успіх? Після тріумфу на Євро Італія не змогла потрапити на чемпіонат світу. Як пише BBC, вони «далеко не фаворити цього турніру». Крім того, вони гратимуть чи не в найскладнішій групі, де також зібралися сильні збірні Іспанії та Хорватії, а також міцна збірна Албанії.

Джанлука Скамакка («Аталанта») у товариському матчі за збірну Італії

10.

Що найцікавіше зі спортивного погляду?

Це, найімовірніше, останнє Євро для Кріштіану Роналду, хоч він продовжує дивувати всіх своєю витривалістю. 39-річному нападнику буде 43, коли стартує чемпіонат Європи-2028 у Великій Британії й Ірландії. Хоч Роналду так і не виграв чемпіонат світу, він може додати ще одну золоту медаль Євро до перемоги Португалії у 2016 році. Крім того, це останні футбольні змагання для Тоні Кроса, який завершує карʼєру після Євро. Додати до шостої медалі Ліги чемпіонів із «Реал Мадридом» домашній кубок Європи, завойований вдома в Німеччині, – це можливість піти на мажорній ноті. Кожне велике міжнародне змагання – це розмови про перемогу Англії та football, який нарешті coming home. Англія ще ні разу не вигравала Євро, але завжди серед фаворитів. Але чи буде 2024-й їхнім роком?

Кріштіану Роналду в товариському матчі проти Ірландії напередодні Євро-2024

11.

Хто з молодих гравців може заявити про себе?

Будь-які великі змагання – це вітрина для молодих талантів, які прагнуть показати себе. Це будуть перші великі змагання для 16-річного Ламіна Ямала (Іспанія), Коббі Мейну (Англія), Жоау Невеша (Португалія), Арда Гюлера (Туреччина), Беньяміна Шешко (Словенія), а також Джамала Мусіали й Флоріана Віртца (Німеччина). Крім того, серед молодих і талановитих є й українці: Михайло Мудрик («Челсі»), Георгій Судаков («Шахтар»), який незабаром має перейти у великий європейський клуб, Анатолій Трубін («Бенфіка») й Ілля Забарний («Борнмут»).

Михайло Мудрик («Челсі») і Георгій Судаков («Шахтар») у матчі збірної України

12.

Більше змагань – більше травм футболістів?

Захисник збірної України Віталій Миколенко травмувався в спарингу з Молдовою ще до початку Євро. Збірна Польщі має 11 травмованих гравців перед стартом змагань, а збірна Нідерландів була змушена викликати нових гравців замість ключових Френкі де Йонга й Тена Копмайнерса, які зазнали ушкоджень. Цей список можна продовжувати, але головне запитання: чому так багато травм? Відповідь проста: деякі гравці можуть грати 70 і більше матчів за сезон, а ще одні змагання влітку замість відпочинку тільки збільшують ризик травмуватися. Уже в серпні починаються перші матчі топчемпіонатів, тож на відпочинок лишаються кілька тижнів.

13.

Де дивитися Євро?

Усі матчі турніру ексклюзивно показуватиме Megogo, який став офіційним мовником Євро-2024. «Суспільне» стало партнером медіасервісу й показуватиме окремі матчі на місцевих телеканалах.

Суспільний мовник покаже: матч-відкриття, по одному матчу групового етапу на день, включно з матчами збірної України, а також половину матчів раунду 16, чвертьфінали, обидва півфінали й сам фінал, включно зі всіма матчами України на стадії плейоф, якщо збірна туди вийде.

Коментаторами обох мовників будуть представники коментаторської команди Megogo. Усього буде 16 коментаторів, серед яких: Віталій Волочай (V1lat), Роман Бебех, Роберто Моралес, Вадим Скічко, Вадим Шевякін та інші. Повний список – тут.

14.

Як стежити за Євро, якщо немає світла?

Усі приміщення студій Megogo під час вимкнень світла живитиме генератор. Як і під час чемпіонату світу в Катарі, медіасервіс передбачив для коментаторів запасне приміщення, розташоване в 5-10 хвилинах від основної студії, щоб швидко переміститися туди в разі непередбачуваної ситуації.

Якщо ж у вас вдома немає світла, то радіотрансляцію можна буде ввімкнути на «Радіо Промінь». Серед коментаторів: Костянтин Дульцев, Вадим Власенко, Вадим Корженко й Галина Вініченко. Для Дульцева, Власенка й Корженка це буде вже четверте Євро в ролі коментаторів, а Вініченко – єдина жінка-коментаторка футболу в Україні, яка дебютувала на «Промені» у 2021 році.

15.

Окей, а що робити в Берліні, якщо втомились від футболу?

Якщо футбол і фан-зони набридли, у Берліні вистачає, на що подивитися. Ось кілька місць, які радять українці в Берліні:

 Олімпійський комплекс у Берліні, розташований поруч зі стадіоном, на якому пройде фінал Євро-2024. Там можна погуляти серед різних спортивних обʼєктів і побачити, де проходили Олімпійські ігри, розповідає The Village Україна Тарас Димнов, який проживає в Берліні. Поруч із локацією також розташований бруталістичний будинок Unite d'Habitation of Berlin, що входить до Світової спадщини ЮНЕСКО;

Олімпійський комплекс поряд зі стадіоном у Берліні

 Ruyam Gemuse Kebab. «У кожного свій найкращий кебаб у Берліні, проте цей входить у шортліст усіх моїх знайомих», – ділиться Димнов. Ціна за кебаб – сім євро. Заклад працює щодня з 11:00 до 00:00;

Тойфельсберг – це пагорб, який американці використовували для прослуховування східного Берліна в часи «холодної війни». Вежу перетворили в галерею з панорамою на місто. Поруч ліси й навіть пляжі, розповідає Димнов. Ціна за вхід – 10 євро. Локація працює з 11:00 і до заходу сонця;

Вежа Тойфельсберг у Берліні

 Палац Сансусі. Це німецька королівська резиденція з парком, що розташована в місті Потсдам під Берліном. Ціна за вхід складає 22 євро. Працює щодня з 10:00 до 17:30;

Vabali Spa – це спа-комплекс у центрі міста із саунами й басейнами. Вхід у сауну й басейн за традицією можливий тільки без одягу. Переміщатися між ними дозволяють у халаті. Заклад працює з 9:00 до 00:00 щодня, крім вівторка;

 Dussmann das KulturKaufhaus. Один із найбільших книжкових магазинів у Берліні, де продають рідкісні й не дуже книжки, а також вінілові платівки. Працює з 9:00 до 00:00;

 Dark Matter у Берліні – це «храм» світлових й аудіовізуальних інсталяцій у темних залах колишньої фабрики. Ціна за вхід – 20 євро. Локація працює з 14:00 із середи до неділі.

 Burgermeister Schlesisches Tor – це бургерна під станцією метро Schlesisches Tor у Берліні, але це ще не все. Заклад розташований у колишній будівлі міського туалету, а біля віконця замовлення досі висить табличка «Чоловічий». Заклад працює з 11:00 до 2:00.

Обкладинка: Анна Шакун