Київ не можна назвати столицею доступності: тут досі купа бруківки, яка заважає людям пересуватися, заклади доволі часто не розглядають людей з інвалідністю як клієнтів, а водії громадського транспорту просто ігнорують його інклюзивні можливості.

Щоб місто стало доступнішим, а люди з інвалідністю могли комфортно планувати маршрут свого робочого дня або ж відпочинок, Uklon разом із партнером Polis.ua запустили клас «Uklon Інклюзивний». Він допомагає людям на кріслі колісному комфортно й безпечно їздити містом.

Віледж разом з Uklon та Еліною Околіт запрошують читачів на прогулянку доступним (і не дуже) Києвом і показують 9 must see місць для тих, хто тільки будує стосунки з містом.

Київ не можна назвати столицею доступності: тут досі купа бруківки, яка заважає людям пересуватися, заклади доволі часто не розглядають людей з інвалідністю як клієнтів, а водії громадського транспорту просто ігнорують його інклюзивні можливості.

Щоб місто стало доступнішим, а люди з інвалідністю могли комфортно планувати маршрут свого робочого дня або ж відпочинок, Uklon разом із партнером Polis.ua запустили клас «Uklon Інклюзивний». Він допомагає людям на кріслі колісному комфортно й безпечно їздити містом.

The Village Україна разом з Uklon та Еліною Околіт запрошують читачів на прогулянку доступним (і не дуже) Києвом і показують 9 must see місць для тих, хто тільки будує стосунки з містом.

Еліна Околіт

фотографка

Еліна Околіт

фотографка

Я переїхала в Київ нещодавно, тож лише відкриваю його для себе. Однак сьогодні покажу улюблені місця, які не тільки комфортні для людей на кріслах колісних, а й ті, де створювалася моя історія з цим містом і його жителями. Це локації, наповнені сенсами, зустрічами й коханням, у яких мені й ментально, і фізично комфортно (або майже комфортно). Дочитайте до кінця – розповім вам, чому ВДНГ змінило моє життя!

Вирушимо містом ми разом з Uklon, яким я постійно користуюся для поїздок. Це wow-сервіс для людей, які пересуваються на кріслі колісному, адже машину можна замовити завчасно, а водії точно знають, що і як працює. Спеціальний підіймач допомагає швидко піднятися та зійти із салону, тож зазвичай це не займає більш як три хвилини, а адаптовані паски та кріплення роблять поїздку безпечною.

Кавʼярня «Саботаж»,

ЖК «Файна Таун»

Кавʼярня «Саботаж», ЖК «Файна Таун»

Про «Саботаж» я дізналася від знайомих, одразу ж у той день пішла знайомитися із засновниками. Кавʼярню разом із дружиною відкрив хлопець, який захищав «Азовсталь» і повернувся з полону. Думаю, вони добре розуміють, які потреби мають люди на кріслах колісних, милицях чи протезах. Вони створили доступну вбиральню, комфортний вхід, у який я без проблем і сторонньої допомоги можу зайти, а ще, що дуже важливо, – поставили невисоку стійку, тож я можу спокійно зробити замовлення й не тягнутися вгору, щоб оплатити його. Це про безбар'єрність та інклюзивність, розуміння, що ти маєш такі самі можливості, як й інші відвідувачі.

Отож, коли я прийшла до кавʼярні, то одразу знайшла спільну мову з Геною та Нікою, вони показували мені проєкт закладу, уточнювали, що можна покращити, щоби стати ще більш доступними. Тож насамперед я обираю їх, бо це відповідальний бізнес із сильною історією. І, звісно ж, кава. Кава тут дуже смачна.

Національний ботанічний сад

Національний ботанічний сад

Перші знайомства з Ботсадом для мене були просто феєричними, бо працюю фотографкою. Я знімала там свою клієнтку: весна, цвіт бузку, і все це на світанку – було здуріти, як гарно.

Загалом же природа мене дуже насичує, мені потрібні зелень, вода, щоб відновлюватися. Бо Київ усе-таки велике сумне місто, а сад допомагає трохи заземлитися. Мені подобаються тунелі з дерев, локації, де квітнуть дерева, а ще ручні білочки, які прибігають на стук горішків.

Але з доступністю в Ботсаду дуже великі питання. Звісно, там є інклюзивний вхід, який відкривають на прохання, однак навіть через нього зайти всередину складно. До багатьох локацій ведуть бруківка чи сходинки, якими самостійно дістатися просто неможливо. Я розумію, що зробити Ботсад повністю безбар'єрним – доволі складне завдання (хоча за кордоном є чудові приклади безбарʼєрних локацій з історією), однак було би добре принаймні створити мапу доступності з локаціями, до яких можна дістатися на кріслах колісних, із дитячими візочками чи на протезах. Як я завжди кажу, люди або шукають причини не робити, або беруть і діють.

Книгарня «Сенс на Хрещатику»

Книгарня «Сенс на Хрещатику»

«Сенс на Хрещатику» відкрила для мене редакція Віледжа, тож це мій перший візит до книгарні, і я в захваті. Одразу ж подумала, що мені треба сюди мінімум на пів дня, бо тут стільки книжок, листівок, пінів та інших штучок. А ще мені сподобався їхній напис про те, що вони відкриті до всього, крім російської мови.

І звісно ж, доступність! Є пандус під правильним кутом, що дає змогу спокійно потрапити до приміщення, не вистачає хіба тільки поручнів, бо іноді людям вони потрібні, щоби спертися. З величезних плюсів – ліфт, який скоро добудують, тож можна буде гуляти й другим поверхом книгарні. З мінусів – висока стійка для замовлень. Але є людина, яка підходить і приймає замовлення, тож це – неістотний недолік.

Дуже тішить, коли бізнеси зацікавлені й щиро та відповідально створюють безбарʼєрний простір. Ми маємо прийти до того, що такі локації – це норма, а неінклюзивні місця, навпаки – одиничні випадки.

Поштова набережна, McDonald's

Поштова набережна, McDonald's

Я дуже люблю Поштову, особливо осінньої пори. Уранці прогулятися там із кавою, коли місто ще спить, подивитися на воду, мости, місто в осінніх фарбах, словом, – дуже атмосферно. Що важливо, туди можна підʼїхати на авто, а щоб спуститися ближче до води, є непогані пандуси з поручнями. Головне – не затупити, бо якщо авто зупиниться з іншого боку від церкви Різдва Христового, то перехід буде неможливо подолати самостійно через бруківку.

Під час прогулянки ми зазирнули до McDonald's. Варто сказати, що вхід до закладу можна було би зробити зручнішим, адже двері там дуже важкі, а ще є невеличкий поріг, на який треба заскочити. Однак замовлення можна зробити до столика, і це дуже зручно.

Контрактова площа

Контрактова площа

Контрактова площа доволі зручна для прогулянок на кріслах колісних. Наше авто зупинилося біля стовпчиків, а далі, біля Могилянки, уже був рівний асфальт. Нещодавно на оглядовому колесі встановили спеціальні підіймачі, тож ця розвага стала доступною для всіх – ми з командою та моїм хлопцем встигли протестувати. Якщо ж говорити про заклади на площі, то більшість із них, на жаль, недоступні.

Андріївський узвіз, театр на Подолі

Андріївський узвіз, театр на Подолі

Андріївський узвіз – абсолютно недоступна локація, особливо якщо розглядати рух із боку Контрактової площі. Наша машина підʼїхала з вулиці Володимирської, тож ми не без перешкод, але змогли дістатися до Алеї художників, звідки відкривається гарний краєвид на місто. Шкода, що стовпчики перешкоджають заїзд навіть для класу «Uklon Інклюзивний», адже локація автоматично стає повністю недоступною. Про спуск нижче говорити навіть не доводиться: бруківка, шалений кут нахилу. Бруківка – узагалі зло. У Києві її дуже багато, і скажу відверто, я просто уникаю місць, де вона є.

Зауважте, щоб потрапити в Театр на Подолі, треба за тиждень до вистави придбати квитки й звʼязатися з командою закладу. Вони ввімкнуть підіймач, демонтують крісла в залі, а також попередять контролерів на вʼїзді, щоб ті опустили стовпчики для проїзду авто.

Кінотеатр «Жовтень»

Кінотеатр «Жовтень»

Я вже давно чула, що в «Жовтні» показують багато українських фільмів, які не побачиш у мережевих кінотеатрах, тож ця локація для мене була маст ту візіт. З мінусів – сварлива працівниця, яка не дозволила нам заглянути в залу «Солодке життя» (яка якраз й облаштована для людей з інвалідністю), щоб побачити, наскільки вона інклюзивна. На противагу цьому, нещодавно в «Мультиплексі» нас із подругою без проблем пустили до зали, щоб ми оцінили, чи комфортно буде потрапити на сеанс.

Але загалом «Жовтень» доволі доступний: є пандус, зручна вбиральня та кавʼярня, хіба лише касова стійка високувата. Ви приїжджаєте до кінотеатру, прямо на місці вам показують схему зали, де ви можете обрати місце та придбати квиток.

Палац «Україна»

Палац «Україна»

Палац «Україна» не міг не потрапити в мій список: цікаві концерти, стендапи й інші культурні події. А ще це одна з небагатьох дійсно доступних зал у Києві.

Уперше я побувала в палаці на стендапі Антона Тимошенка, дуже люблю його гумор, а особливо частину з аукціонами. Тоді я ще не знала, що варто попереджати команду завчасно, але вони допомогли розв'язати питання з квитками й посадили мене в зручному місці посередині зали, де я могла спокійно й самостійно пройти. Тому якщо плануєте відвідати захід у палаці «Україна», треба телефонувати завчасно, щоби працівники змогли демонтувати крісла й промоніторили роботу підіймача.

Зараз найкраще підʼїжджати до локації зі сторони вулиці Коновальця – там є закріплені паркомісця та встановлений новий пандус. Також із цього входу розташовані окремий гардероб, вбиральня та вхід до зали, зручний для людей з інвалідністю.

Парк ВДНГ

Парк ВДНГ

ВДНГ – одне з топових моїх місць уже декілька років, я можу почуватися тут максимально вільно, бо майже всюди можна проїхати, є де випити кави чи поїсти, а також є непогані вбиральні. А ще там є ліс, конюшня з лошатами та кізками, з якими можна контактувати. Ну і, звісно ж, я люблю це місце, бо тут я почала зустрічатися зі своїм хлопцем.

Узагалі раніше я була холостячкою до мозку кісток, але Саша мав якусь таку світлу енергетику, я навіть не знала, що може бути так легко. Ми коротко познайомилися з ним на одному заході, а потім я запросила його на фотосесію якраз-таки на ВДНГ. Я тоді майже не зробила фото, але ми три години проговорили, це було ніби побачити людину, яку я дуже добре знала, але колись загубила, й от знову побачила. Ця зустріч відбулася в березні, і я поїхала з міста. А коли у квітні вже поверталася до Києва, ми знову зустрілися на ВДНГ, розуміючи, що це вже все – стосунки.

Загалом людям на кріслах колісних я раджу ходити всюди: особливо зручно в лісі, бо там є велодоріжки. Єдине, що мене дуже засмутило, – нові бордюри в яблуневих і грушевих садах, яких раніше не було, а тепер до дерев потрапити неможливо. Але я таки раджу спробувати, бо восени там можуть вийти офігезні фото.

«Uklon Інклюзивний» є благодійним проєктом компанії Uklon. Він надає змогу комфортно й безпечно їздити містом людям, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслі колісному.

«Uklon Інклюзивний» є благодійним проєктом компанії Uklon. Він надає змогу комфортно й безпечно їздити містом людям, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслі колісному.

Нині компанія має шість облаштованих автомобілів у Києві та три – у Львові, які працюють і в областях. Усі вони оснащені гідравлічним підіймачем, рампою, спеціальними пасками безпеки та кріпленням для фіксації крісла колісного, а водії проходять спеціальне навчання, провайдером якого є організація «Доступно.UA».

Замовити послугу можна через застосунок Uklon, а завдяки функції запланованої поїздки ви можете обирати точний час замовлення та планувати свій день заздалегідь.

Завантажити додаток

Партнер проєкту Polis.ua – забезпечує повне КАСКО, допомагаючи розвивати інклюзію в Україні.

Партнер проєкту Polis.ua – забезпечує повне КАСКО, допомагаючи розвивати інклюзію в Україні.

Серед переваг страхового пошукатора:

Швидке та зручне оформлення страхових полісів онлайн. Ви можете підібрати поліс за кілька хвилин без зайвих зусиль.

Швидке та зручне оформлення страхових полісів онлайн. Ви можете підібрати поліс за кілька хвилин без зайвих зусиль.

Усі види страхування в одному місці. На Polis.ua зібрані пропозиції від надійних і перевірених страхових компаній на будь-який випадок.

Усі види страхування в одному місці. На Polis.ua зібрані пропозиції від надійних і перевірених страхових компаній на будь-який випадок.

Можливість оплати частинами. Компанія забезпечує гнучкість і доступність для кожного клієнта.

Можливість оплати частинами. Компанія забезпечує гнучкість і доступність для кожного клієнта.

Регулярні промокоди, знижки й акції. Отримуйте страхування за найвигіднішими умовами та беріть участь у розіграшах призів.

Регулярні промокоди, знижки та акції. Отримуйте страхування за найвигіднішими умовами та беріть участь у розіграшах призів.

Polis.ua – надійний партнер Uklon у реалізації соціальних ініціатив

Замовити «Uklon Інклюзивний»

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ