СпецпроєктиКавовий конструктор: допоможи двом героям приготувати незвичні напої
Варимо кокосове каскара-лате й карамельне макіато разом з Євгеном Клопотенком та Євгенією Логай
Улюблені кавові напої – це немов телепорт у приємні спогади, перші подорожі та сильні емоції. І ось ідея: не чекати наступної подорожі, а потренувати свої навички баристи й навчитися готувати улюблені напої вдома. Так-так, навіть ті, де понад два інгредієнти у складі :)
З цим нам допоможе кава Starbucks, яка офіційно заходить на ринок України – тепер не потрібно навіть виходити з дому, аби приготувати улюблений напій Starbucks. Так, це ті самі зерна, на яких готують ваші улюблені фрапучино, лате-макіато й насичену чорну каву для довгих розмов.
Усе ще сумніваєтеся, що зможете приготувати «ті самі» напої вдома? Разом зі Starbucks ми вирішили скласти детальну інструкцію для шести популярних напоїв. Для цього ми завітали в гості до двох фанів кави: кулінарного експерта та шеф-кухаря Євгена Клопотенко й акторки та художниці Євгенії Логай. Читайте, як ми разом готували каву – від еггног-лате до карамельного макіато – і що з цього вийшло.
Обери героя,
з яким будемо готувати
Євген Клопотенко
український кулінарний
експерт, співзасновник і
бренд-шеф закладу «100
років тому вперед»
Євгенія Логай
акторка серіалу «Київ вдень
та вночі», блогерка,
художниця
Поєднайте напій з інгредієнтами,
аби його приготувати
Поєднайте напій з інгредієнтами,
аби його приготувати
Як приготувати вдома
Крок 1
У френч-прес засипте 4 чайні ложки кави, залийте її приблизно 260 мл гарячої води – це порція на дві чашки. Але не продавлюйте поршень до кінця.
Крок 2
Настоюйте каву близько 4 хвилин. Що довше кава настоюється, то більше кофеїну вивільняється. Оскільки для таких альтернативних способів приготування її смажать трішки світліше, ніж на еспресо, вона орієнтована на довшу екстракцію.
Крок 3
Коли час вийшов, повільно опустіть поршень до дна та налийте свою порцію кави.
Які є альтернативи для рецепта?
Якщо у вас немає френч-преса, то каву можна запарювати просто в чашці – це бразильський спосіб приготування. Але тоді напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. А ще є насадка clever, яка за системою схожа на крапельну кавоварку. Або аеропрес – прилад, схожий на шприц – у ньому можна прокапувати або проливати каву.
Я не п’ю американо, тому що це просто розбавляє водичкою старання багатьох людей, які цю каву збирали, обсмажували, обирали правильний помел і транспортували.
Ця ж кава на американо, до речі, зовсім не схожа – тут інша насиченість. Якщо американо швидко готується під тиском, ця кава саме настоюється, тому має не такий агресивний смак. Тут більше відчувається ніжність й об’ємний смак. Якщо готувати каву в машинці, то часто верхній прошарок згорає й напій гірчить. А при такій температурі виходить імерсія, тобто кава настоюється у воді.
– Євген Клопотенко
Як приготувати вдома
Крок 1
У нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави темного обсмажування. Вона якраз орієнтована на те, щоб її приготували швидко. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.
Крок 2
Паралельно зробіть молочну основу. Для цього підігрійте близько 200 мл молока, але не доводьте до кипіння. Перелийте його у глибоку миску, додайте жовток і збийте блендером до утворення щільної піни.
Крок 3
Коли кава в гейзері закипіла, налийте одну її порцію в чашку, а потім додайте молочно-жовткову суміш, не шкодуючи піни. Зверху посипте тертим шоколадом та дрібкою мускатного горіху і насолоджуйтеся.
Які є альтернативи для рецепта?
Підійде будь-який метод приготування кавової основи для еггног-лате – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з жовтком і добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор. А мускатний горіх за бажанням можна замінити іншими спеціями – корицею або імбиром.
По-перше, якщо готувати каву в гейзерці – це відразу переносить тебе думками в Італію. «Бонжорно, Белла, кома стай?». Аж настрій підіймається від такого ритуалу. Щодо смаку самого напою – він досить щільний і схожий на випічку, солодкуватий, але не занадто. З ним, мені здається, ідеально закутатися у плед та читати книжку.
– Євген Клопотенко
Як приготувати вдома
Крок 1
Готуємо кавову основу: у нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.
Крок 2
Другий крок – підігрійте близько 200 мл молока із 20 грамами тертого шоколаду. Не доводьте суміш до кипіння, але впевніться, що шоколад розтопився. Перелийте її у глибоку миску та збийте блендером до утворення щільної піни.
Крок 3
У склянку налийте тонкий прошарок м’ятного сиропу, а потім – молочно-шоколадну суміш, не жалійте піни. Одну порцію свіжозвареної кави після цього обережно вливайте всередину пінної шапки.
Крок 4
Зверху прикрасьте збитими вершками: починайте від країв склянки, щоби вершки не провалилися під піну. Посипте напій тертим чорним шоколадом і смакуйте.
Які є альтернативи для рецепта?
Якщо немає гейзерної кавоварки, то підійде будь-який метод, завдяки якому ви зможете приготувати кавову основу – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з шоколадом і добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор.
Я, до речі, не їв вершки років 10. Тут ти наче «борешся» з вершками, перемагаєш та як подарунок отримуєш каву. А шоколад у кінці доповнює й закінчує цей баланс. Я не їм десерти з кавою, тому що не хочу забивати її смак.
Але цей напій сам наче десерт – як м’ятне печиво, яке в американських фільмах розносять скаути. Тут ціла гра смаків. Це, мабуть, найтепліший напій серед цих трьох, які я робив. І його рекомендую пити із трубочкою, щоби захопити м’ятний сироп, а потім загасити його смак ніжним молочно-кавовим.
– Євген Клопотенко
Як приготувати вдома
Крок 1
Закип’ятіть воду та перелийте її в маленький чайник із довгим носиком. Спеціальну воронку-пуровер поставте на склянку, всередину помістіть паперовий фільтр і повільно полийте його гарячою водою з чайника – так ви прогрієте інструменти. Лийте по колу, щоби змочити весь фільтр – це надасть каві максимально насиченого смаку. Вилийте воду зі склянки.
Крок 2
Засипте каву дрібного помелу, яка використовується спеціально для фільтра, у пуровер із розрахунком: 2 чайні ложки на 170 мл води. У каву влийте гарячу воду до половини та зачекайте 10 секунд – це дозволить смаку розкритися. Зробіть наступне вливання – поступово, по колу, аби вся кава рівномірно просякла водою.
Крок 3
Як тільки вся вода прокапала, не зволікайте – знімайте пуровер зі склянки та пийте каву відразу, адже свіжою вона смакує якнайкраще.
Дуже незвичайно – за консистенцією схоже на чай, але яскраво відчувається смак кави. Зазвичай кава насичена, щільна, густа, а ця така легенька, але при цьому має виразний смак і запах. Мені дуже подобається!
– Євгенія Логай
Як приготувати вдома
Крок 1
У нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави темного обсмажування. Вона якраз орієнтована на те, щоб її приготували швидко. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.
Крок 2
Налийте близько 200 мл молока в посудину – підігрійте його, поки воно не закипіло. Перелийте в миску та збийте до утворення піни за допомогою блендера.
Крок 3
На дно чашки налийте карамельний сироп до свого смаку – рекомендовано не більш як 20 мл. Зверху налийте збите молоко та не жалійте піни. Свіжозварену каву тоненьким струменем вливайте всередину пінної шапки. За допомогою карамелі прикрасьте напій солодкою решіткою та насолоджуйтеся.
Які є альтернативи для рецепта?
Якщо немає гейзерної кавоварки, то підійде будь-який метод, завдяки якому ви зможете приготувати кавову основу – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з шоколадом та добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор.
Узагалі я не п’ю молоко, але готова спробувати заради цієї кави. Солодкий, смачний і ніжний напій – дуже схожий на той, який я пила саме у Starbucks. Круто, що того смаку можна досягти, приготувавши каву вдома. Навіює саме те відчуття комфорту та затишку зі спогадів.
– Євгенія Логай
Як приготувати вдома
Крок 1
Дуже простий у приготуванні, але екзотичний напій. Для початку готуємо кавову основу: у нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави темного обсмажування. Вона якраз орієнтована на те, щоб її приготували швидко. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.
Крок 2
Налийте близько 200 мл кокосового молока в посудину – підігрійте, але не доводьте до кипіння. Перелийте в миску та збийте до утворення піни за допомогою блендера.
Крок 3
У склянку налийте збите молоко та не жалійте піни. У центр поступово влийте каву. Для прикраси на піні намалюйте доріжку з цукру каскари – спеції, яку отримують із кавового лушпиння. Або ж використайте альтернативу до свого смаку: корицю, коріандр або мускатний горіх.
Які є альтернативи для рецепта?
Якщо немає гейзерної кавоварки, то підійде будь-який метод, завдяки якому ви зможете приготувати кавову основу – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з шоколадом і добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор.
Вийшов такий солоденький кокосовий напій із присмаком кави. Ще й з альтернативним молоком, як я люблю. Смачно, але мій ідеальний варіант – це заварити каву за допомогою пуровера чи гейзерної кавоварки. Це ж так просто – один раз купити все необхідне й за кілька хвилин без особливих зусиль кожного ранку мати смачну каву. Ну, а якісні зерна знайти тепер узагалі нескладно!
– Євгенія Логай
приготувати iнший напiй
У кави є суперсила. Наприклад, вона здатна підіймати настрій і нагадувати про нашу першу незабутню подорож за кордон
А ще кава – це ритуал, який допомагає робити кожен день трішки кращим
Разом із нашими героями ми навчилися готувати 6 кавових напоїв до будь-якого смаку. Тепер у вас є ідеї для кави, що підходить для довгого ранку із книжкою, або ж незвичної кави, якою захочеться вразити близьких
Залишилося обрати зерна, які стануть основою нової класної звички:
Зернова кава Starbucks® Blonde Espresso® Roast – це еспресо найсвітлішого ступеня обсмажування із солодкими нотками. Особливе поєднання кавових зерен із Латинської Америки дарує яскраві й солодкі нотки смаку. Змелюйте каву безпосередньо перед заварюванням, щоби розкрити на повну аромат кави.
Мелена кава Starbucks® Veranda Blend® – вишуканий бленд кави світлого обсмажування, що має витончений і легкий смак. Ця кава подарує вам делікатний смак із ніжними нотками какао та злегка обсмажених горіхів.
Мелена кава Starbucks® House Blend® – бленд відбірних зерен кави із Латинської Америки середнього рівня обсмажування, що має багатий смак із карамельними нотками. Зерна, обсмажені до блискучого темно-каштанового кольору, огорнуть вас збалансованим смаком із помірною інтенсивністю.
Мелена кава Starbucks® Espresso® Roast – кава темного обсмажування з насиченим смаком і карамельними нотками, що стане ідеальною основою для лате чи капучино. Ідеальна для поціновувачів насиченого й інтенсивного кавового смаку.
Матеріал підготовлено за підтримки