Якщо ви прогулювалися Контрактовою площею, то, напевно, вже бачили, що там стоїть великий обстріляний трансформатор. Його зруйнували під час ракетної атаки на одну з теплоелектростанцій ДТЕК. І так, трансформатор вагою 40 тонн провезли через усю Україну, щоб показати на київській площі. 

Це спільний проєкт ДТЕК й агенції та ГО Port of Culture. Ми запитали в кураторки проєкту й засновниці ГО Каті Тейлор, що варто знати перед знайомством з Орестом і чому трансформатор може стати уособленням енергетиків усієї України.

Що відомо про Ореста

Орест – силовий трансформатор, що працював на одній із теплоелектростанцій ДТЕК. Спочатку він пережив кілька влучань від уламків, але зрештою його зруйнували вщент, і після таких пошкоджень трансформатор неможливо відновити. Після обстрілу він палав протягом доби, розповідає виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. 

Орест був наскільки вигорілий ізсередини, що довелося його зачистити. Після цього Орест став легшим і тепер важить 30 тонн, каже кураторка проєкту Катя Тейлор. Зазвичай трансформатори ще важчі за Ореста: «експонат», який відповідав би критеріям, шукали весь 2023 рік. Але коли знайшли цей трансформатор, реалізували проєкт буквально за місяць, додає кураторка.

«Ми не вигадували факти про нього, адже енергетики, які десятки років працюють на станціях поруч із трансформаторами, самі наділяють їх абсолютно людськими якостями. І дають їм свої імена. Люди сприймають їх як колег, як частину команди, а не просто залізяку. Тому що коли ти працюєш в надважких умовах, тобі потрібен надійний напарник», – коментує Катя Тейлор, яка ставиться до Ореста як до героя й уособлення енергетиків з усіх куточків України.

Чому Орест поселився на Контрактовій площі

Щоби бути помітним, як й інші артефакти війни, які часто розташовують у центрі Києва, відповідає Катя Тейлор. На Хрещатику ми бачили згорілі танки, на Михайлівській площі – вагон Ірпінського евакуаційного потяга, на Софійській площі зазвичай вшановуємо пам’ять героїв. Ці публічні простори мають різні функції, тож для них не хотіли нав’язувати додаткові сенси, пояснює Тейлор.

Тому трансформатор ідеально вписався в ландшафт класичного старого Подолу, де немає високих будівель і багато вільного простору на пішохідній зоні. «Він не губиться в цій архітектурі, а працює на контрасті з її стилем, чудово проглядається з усіх боків», – вважає кураторка.

Утім, «поселити» Ореста на Контрактовій площі було нелегко. Для початку – збалансувати інтереси всіх стейкхолдерів – ДТЕК, КМДА, Міністерства енергетики: в кожного було своє бачення, як має виглядати Орест і що транслювати, каже Катя Тейлор. Утім, і міська влада, і районна адміністрація досить швидко погодили проєкт, додає кураторка.

Були й технічні труднощі: напередодні відкриття інсталяції, коли треба було намалювати електросхему розміром близько 200 квадратних метрів навколо Ореста, почалася злива. Тож команді довелося залишатися після комендантської без жодного дозволу (отримати його було вже неможливо), і буквально сушити будівельними фенами асфальт, щоби накреслити схему. «Коли до мене приходять люди й хочуть займатися культурним менеджментом, я їх попереджаю, що в якийсь момент вони знайдуть себе на Контрактовій площі о третій годині ночі, займаючись сушкою асфальту», – каже Катя Тейлор.

Чому варто познайомитися з Орестом (і як можна це зробити)

Передусім, щоби побачити, що наша енергосистема виглядає нині переважно так, каже Катя Тейлор. «Можливо, наступного разу, коли вимкнуть світло, люди пам’ятатимуть – на це є реальні причини. Зокрема, знищення таких трансформаторів, як Орест, які не можна просто замінити», – коментує кураторка.

Оцінити масштаб руйнувань української енергосистеми допомагають факти про енергетику, які написали на асфальті навколо Ореста:

– більшість ТЕС, які відновили, РФ зруйнувала знову

– після деокупації Київщини відновили 10 тисяч кілометрів електромереж – це можна зіставити з відстанню від Києва до Боготи [столиця Колумбії]

– 1500 ракет і дронів армія РФ випустила по енергооб’єктах лише за зиму 2022–2023 років

Крім цього, ця інсталяція – жест вдячності всім сміливим енергетикам. І висловити цю вдячність можна фізично: просто на локації взяти жовтий браслет із назвою свого регіону та повісити його на спільну «дошку подяки».

З Орестом варто знайомитися саме наживо: «Інша історія, коли людина побачила фото або відео в інтернеті, не отримала взаємодії й емоцію інтерактивного досвіду. І це цікава статистика, тому що дійсно – негативні відгуки є, і це нормально, але більшість від тих, хто наживо не бачив Ореста», – коментує Катя Тейлор. Познайомитися з Орестом можна буде до середини листопада.

Як Орест допомагає «боротися» за світло

Орест – лише частина великої кампанії «Битва за світло», у межах якої ДТЕК розповідає історії своїх героїв. «Ми чекаємо на третю зиму з початку повномасштабного вторгнення, і не знаємо, якою вона буде. Але фактично енергетикам щоразу приходиться боротися за те, щоб у наших оселях було світло й тепло. Тому в назві кампанії є слово «битва», – пояснює Катя Тейлор.

Мета кампанії – наголосити на тому, як завзято працюють енергетики, щодня стикаються з новими викликами: влучаннями, руйнуванням електростанцій, надмірним навантаженням на систему та власним виснаженням. «Люди, які споживають електроенергію, не завжди розуміють, скільки сил витрачають робітники станцій на місцях, щоби забезпечити це світло. Особливо на прифронтових територіях. Нашим завданням було розказати ці історії так, щоби люди захотіли їх почути, адже вони варті того», – каже кураторка.