Підтримка ветеранів і їхніх родин – нині один із основних напрямів у роботі уряду. Грантова програма «Власна справа» від Міністерства економіки України пропонує ветеранам і другим із подружжя подаватися на грант, щоб отримати до одного мільйона гривень на створення бізнесу.

Щоби грантерам було простіше пройти цей шлях, «Власна справа» за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США, сформувала посібник із покроковими рекомендаціями та прикладами, а також пропонує скористатися шаблонами бізнес-плану та консультаціями партнерів.

The Village Україна разом із «Власною справою» детально розповідають, як податися на грант, які фінансові умови треба виконати й показують три успішні кейси ветеранських бізнесів, заснованих завдяки проєкту.

«Власна справа» для ветеранів і їхніх родин:

«Власна справа» для ветеранів і їхніх родин:

Умови отримання гранту

Умови отримання гранту

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні значно зросла кількість ветеранів. Щоби полегшити процес їхньої реінтеграції, український уряд розширив програму «єРобота» та започаткував окремий грантовий напрям для ветеранів і членів їхніх родин.

Участь у грантовій програмі можуть узяти учасники й учасниці бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни (УБД/ОІВВ), а також другі з подружжя УБД/ОІВВ. Вони можуть отримати до 1 000 000 гривень безповоротних коштів і використати їх для започаткування або розвитку власної справи. Кошти можна витратити на купівлю меблів, обладнання та сировини, сплату оренди, послуги маркетингу та реклами, комерційної концесії, лізингу й іншого.

до 1 000 000 гривень

безповоротних коштів

836 переможців

які отримають 385 мільйона гривень

З квітня 2023 року «Власна справа» обрала 836 переможців, які отримають 385 мільйона гривень на запуск чи розвиток власної справи.

Ось три історії грантерів, які ввійшли до числа переможців і вже розвивають власну справу

Ось три історії грантерів, які ввійшли до числа переможців і вже розвивають власну справу

підприємець і ветеран

засновник стрийської компанії Grim Print, що брендує корпоративний одяг

Василь Здирко

Василь Здирко

 історія бренду

Коли я повернувся з війни, вирішив розпочати власну справу, бо прагнув працювати із задоволенням. Мій товариш мав швейний бізнес і виконував замовлення на спецодяг, я ж проаналізував ринок і помітив, що є попит на брендування корпоративного одягу, оскільки поруч зі Стриєм багато курортних міст із розвиненим готельно-ресторанним бізнесом.

Не все вийшло відразу, але з часом я набрався досвіду, поступово опанував обладнання й зрозумів, що ця робота цікава й має попит як у нашому місті, так і по всій Україні.

 про участь у програмі

Раніше я вже брав участь у конкурсах на грант, тож коли в соцмережах побачив програму «Власної справи», не думаючи, зареєструвався. Мав досвід у бізнесі, тому й був поштовх вдосконалювати обладнання й розширювати свою справу.

На заповнення грантової заявки я витратив три повноцінні дні, оскільки мав дуже мало часу через безліч справ по роботі, волонтерську діяльність та обов'язки батька трьох дітей. За фінансовим планом я звернувся до свого товариша, також ветерана. Він за освітою фінансист і мав досвід у написанні й отриманні грантів.

Найбільше, чого боявся – не виконати умови за грантом стосовно оплати податків і праці, а ще турбувався, що не виправдаю очікування співробітника, який прийшов до нас працювати. Але все добре, усе вдається, працівник задоволений, а ми плануємо далі розширювати штат.

дружина військового

засновниця черкаської кавʼярні Tempo

Марія Кучеренко

Марія Кучеренко

 історія бренду

Війна стала моїм стимулом до бізнесу. Мій чоловік воює, і я, залишаючись удома, відчувала нагальну проблему не просто працювати, а справді продовжувати розвивати наше місто, створювати й нести сенси.

На початку вторгнення ми з мамою були за містом, і, коли вперше повернулися, одразу пішли на каву. Я запамʼятала те відчуття, коли ти робиш начебто звичну справу – пʼєш каву – але в абсолютно нових реаліях: напівпусте місто, тривоги, усе так дико й страшно, але тут, за філіжанкою, усі навколо такі рідні й звичні. Ця кава була острівком здорового глузду.

Так в один момент я зрозуміла, що хочу сама створити простір, де буде якісна кава, атмосфера, що надихає, і буде відчуття, що українське – це круто, і ми цим пишаємось. А ще будуть відбуватися єднальні благодійні дійства.

 про участь у програмі

Через знайомих я дізналася про грант від «Власної справи», а позаяк мала досить стереотипні уявлення про державні установи, то державний грант для мене був міфічною пальмовою гілкою для обраних. Однак подаватися я не боялась, оскільки фахівці Черкаського центру зайнятості підтримали мене, проконсультували й надали вичерпну інформацію щодо гранту та подання документів. Так я зрозуміла, що є реальна допомога, підтримка, що так необхідна бізнесу, особливо на старті.

Якщо ви задумали запустити бізнес – дійте сміливо, креативно й пам'ятайте, що бізнес – це і про гроші, і про суспільну користь. Це маленький організм у великій системі економіки країни, і нині власник обирає, чи егоїстично нести користь тільки собі, чи працювати на благо нації.

дружина військового

засновниця миколаївської компанії з обсмажування кави Roast One

Ольга Костенко

Ольга Костенко

 історія бренду

У 2019 році ми з чоловіком відвідали чемпіонат з обсмаження кави. Нас це настільки вразило, що зрозуміли – хочемо створити таке виробництво в Миколаєві.

 про участь у програмі

На сайті «Дія» ми дізналися про грант від «Власної справи» й абсолютно не боялись подаватися, адже це вже наш не перший грант. Спочатку ознайомилися з умовами та заповнили бізнес-план (на сайті знайшли вичерпні приклади). На жаль, із першого разу підтримку ми не отримали, але одразу подалися вдруге й цього разу вже мали позитивну відповідь.

Зараз Україні є дуже багато різних грантів, і це чудова можливість отримати додаткове фінансування від держави. Якщо ви мрієте про власний бізнес і впевнені у своїй бізнес-ідеї, то рекомендую подаватися на грант «Власна справа». Тут на всіх етапах можна отримати консультації від фахівців, а сам процес не такий страшний і важкий, як здається на перший погляд.

Що треба зробити,
щоби податися на грант від «Власної справи»

Що треба зробити,
щоби податися на грант від «Власної справи»

Алгоритм подання на грант

Алгоритм подання на грант

Подання заявки та документів через портал «Дія»

Перевірка ділової репутації клієнта

Співбесіда
в регіональному центрі зайнятості

Ухвалення рішення про надання гранту

Відкриття рахунків. Реєстрація ФОП

Отримання коштів і початок проєкту

Умови отримання гранту

Умови отримання гранту

Одна з основних умов отримання гранту – створити визначену кількість робочих місць відповідно до обраної суми:

до 250 тисяч гривень

одне робоче місце

до 500 тисяч гривен

два робочих місця

від 500 до мільйона гривень

чотири робочих місць

чотири робочих місць

Гранти розміром до 500 тисяч гривень профінансують винятково за кошти держави. Гранти від 500 тисяч до 1 мільйона гривень надають за умови співфінансування в такому співвідношенні: 70% вартості проєкту – коштом гранту, не менше 30% – коштом отримувача (власним або кредитним).

У разі перемоги грантер зобовʼязаний створити робочі місця протягом шести місяців із моменту отримання коштів і працевлаштувати працівників на 24 місяці. Крім того, він має працювати та сплачувати податки щонайменше до моменту повернення до бюджету суми гранту у вигляді податків та обов’язкових платежів.

Як податися на грант

Як податися на грант

Щоби податися на грант, ви маєте сформувати бізнес-план, що складається з двох частин – описової та фінансової. У першій мають міститися такі пункти:

1. Бізнес

і бізнес-ідея

У цьому розділі потрібно описати організацію бізнесу, основні переваги бізнес-ідеї, чи є у вас досвід роботиза обраним напрямом.

2. Ринок

і конкуренція

Зазначаєте, де плануєте реалізовувати товар / послугу, потенційний розмір / можливість ринку, називаєте ключових конкурентів із їхніми сильними та слабкими сторонами, визначаєте унікальні переваги власної пропозиції, описуєте свою цільову аудиторію, їхню мотивацію купувати ваші товари / послуги, а також вказуєте будь-які інші ключові моменти, що здатні допомогти збільшити чисельність клієнтів.

3. Плани продажів

і маркетингу

У цьому розділі потрібно зазначити, як ви плануєте просувати свій бізнес.

Рекомендують сформувати комунікаційний план проєкту, що може містити опис аудиторії, яку варто поінформувати про продукт / послугу, ключові повідомлення, тобто тези й гасла рекламної кампанії, класичні та новітні медіа як канали комунікації, методи поширення рекламної інформації й інше

Приклади та поради щодо описової частини бізнес-плану шукайте у відео:

У фінансовій частині бізнес-плану ви маєте сформувати план надходжень і витрат. Він повинен відображати всю діяльність, яку ви описали у своєму бізнес-плані, щоби грантодавець оцінив життєздатність вашої ідеї на цьому етапі. Таблицю для формування фінансової частини можна знайти на сторінках 28–30 посібника для грантерів. У ньому наведена вичерпна інформація з основними нюансами, які мають врахувати претенденти на грант, і прикладами оформлення бізнес-плану. Приклад заповненого бізнес-плану також можна знайти за посиланням.

Окрім того, потенційні грантери можуть отримати безплатні консультації від партнерів «Власної справи»: KSE Graduate Business School і KSE Foundation, Державного центру зайнятості, програми реінтеграції ветеранів IREX, Асоціації підприємців-ветеранів АТО, ГО «Простір можливостей».

Як підготуватися
до співбесіди

Як підготуватися до співбесіди

Щоби співбесіда була вдалою, врахуйте критерії, якими керується грантодавець:

1. Мотивація та реалізація

запропонованого проєкту.

2. Чітке розуміння бізнес-плану.

3. Чітке розуміння маркетингового плану

(розвиток продажів, етапи розвитку).

4. Чітке розуміння операційного плану

(витрати на персонал, податки, закупівля обладнання й інше).

5. Попередній досвід роботи, що може бути

релевантниму реалізації бізнес-плану.

Памʼятайте, що на грант від «Власної Справи» можна подаватися необмежену кількість разів, тож навіть якщо перша спроба буде невдалою – це шанс допрацювати ідею свого бізнесу, врахувати неточності й податися знову.

Більше про гранти для ветеранів і їхніх родин:

Дізнатись більше

Цей проєкт здійснений за підтримки Фонду "Партнерство за сильну Україну", що фінансують уряди Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Цей проєкт здійснений за підтримки Фонду "Партнерство за сильну Україну", що фінансують уряди Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Матеріал підготовлено за підтримки

Матеріал підготовлено

за підтримки