Платформа Hata Hub проведе акселераційну програму для 15 проєктів диджиталізації культурної спадщини України. Це інтенсивна освітня програма, що водночас дає можливість опрацювати свою ідею, отримати технологічні інструменти для її розвитку, навчитися креативного підприємництва та перетворити задум на успішний проєкт за стислі терміни за допомогою експертів із різних сфер. 

Для чого проєктам Акселераційна програма 

Для команд підготували групове й індивідуальне менторство, а також шість навчальних модулів на теми концепту культурного продукту, аудиторії, презентації, сторітелінгу, бюджетування, правової регуляції, піару й інші.

«Ми запросили найкращих експертів, які готові ділитися знаннями й досвідом. Вони змотивують учасників поглянути на свої проєкти як на самостійні продукти, а також допоможуть із розумінням імпакт-складової, бізнес-моделі та плану розвитку мінімум на найближчий рік. Окремо приділимо увагу пітчингу проєктів, адже це невіддільна частина промоції, залучення інвесторів і партнерів», – каже Анастасія Силенок, відповідальна за методологію й операційну діяльність Hata Hub.

Учасники представлять результати роботи у вересні на Demo Day.

Хто потрапив до програми Hata Hub

Програмний комітет щорічного онлайн-ідеатону та навчальної програми з диджиталізації культурної спадщини «Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації» відібрав 15 унікальних та інноваційних проєктів. Усі вони поєднують ідею збереження культурної спадщини та використання найсучасніших технологій – XR, AI, Blockchain, Metaverse, LLM, Gamedev та інших.

Серед 15 проєктів:

 Греки України 

Диджитал-платформа, покликана боротися з наслідками культурного геноциду греків із боку Росії в культурній площині. Користувачі дізнаються історію греків України та познайомляться з видатними культурними та громадськими діячами. Також вони безплатно отримають доступ до курсів новогрецької та діалектів.

 3D-Хортиця

Проєкт інтерактивної 3D-моделі пам'ятки мегалітичної культури Хортицький «Стоунхендж» задля її збереження та популяризації.

 «Медіатека» Довженко-Центру

Диджитал-колекція кіноархіву Довженко-Центру поєднає фізичний і віртуальний простори та сприятиме дослідженню кінематографа.

«Я прагну зробити архів місцем, куди хочеться повертатися. Дуже вдячна, що під час Хататону були лекції з диджиталізації та просування проєктів. Просування – не дуже моє, але розумію, що немає іншого вибору. Вихід у фінал та участь в акселераційній програмі надихають щось змінювати й підтверджують, що я рухаюсь правильним шляхом», – розповідає Василина Полянська, авторка проєкту.

 «Онлайн-сервіс кримськотатарської мови» від «Кримськотатарського національного корпусу»

Команда «Кримськотатарського національного корпусу» планує створити диджитальний кримськотатарсько-український словник, що включатиме:

– «живі» приклади вживання слів із посиланнями на джерела

– самобутню базу даних і систему управління для наукового й освітнього використання

– універсальний доступ до словників через API й покращення перекладацьких моделей штучного інтелекту.

 Інклюзивний проєкт «Чути очима, бачити серцем» 

Мета проєкту – адаптувати музейні експозиції Історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця» до потреб людей із порушеннями зору та слуху.

З повним переліком проєктів акселераційної програми можна ознайомитися в соцмережах Hata Hub.

Платформа Hata Hub реалізується ГО Civic.Space в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і здійснюється Pact в Україні. Зміст цього заходу є винятковою відповідальністю Pact і його партнерів й необов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

   

Матеріал підготовлено за підтримки HATA Hub