Книжковий бум в Україні не вщухає. У Києві продовжують зʼявлятися нові книгарні, ростуть книжкові клуби, ВДНГ запускає читацький сезон із безплатними мінібібліотеками для відвідувачів, а організатори фестивалю «Книжкова країна», де взяли участь понад 100 видавництв, оголосили, що проведуть фестиваль удруге.

Водночас у TikTok почав розвиватися BookTok – сегмент, де буктокери обговорюють книжки, діляться новинками та заводять знайомства. Відео за відповідними тегами набрали вже понад 200 мільярдів переглядів. The Village Україна запитали в трьох українських буктокерок, чому знімати відео про книжки може бути краще, ніж писати текстові огляди, і чи може книжковий блогінг стати роботою.

Віка Шестопал

@victorybooks

Як прийшла в BookTok

Моєму блогу трохи понад рік. Я пам’ятаю, як відкрила для себе український BookTok, почала стежити за блогерами. Думала: «Вау, їм надсилають книжки безплатно» – власне, спочатку це було моєю головною мотивацією. І одного дня записала відео, яке одразу набрало десь 60 000 переглядів – я відчула шалене бажання продовжувати. 

Я захоплююся книжками з дитинства: мені читав тато, потім у молодшій школі в мене була класна вчителька, яка задавала читати книги не за програмою, а ті, що нам будуть цікаві. З того часу я читаю все своє життя – іноді менше, іноді більше, але це важливе заняття для мене.

Чи може блогінг бути роботою

Зараз блог – єдине моє заняття. Я ще навчаюся, але на цей час перебуваю в академічній відпустці. За цей рік багато що змінилося в нашому ком’юніті книжкових блогерів. Головне – це те, що видавництва й автори почали платити за партнерства, за огляди. Жартуємо, що нарешті можемо купити їжу, а не харчуватися книгами, які прислали по бартеру. Я б, звісно, не могла прогодувати родину завдяки блогу, але на себе та кішку мені цілком вистачає. 

Крім блогу, я веду ще два читацькі клуби зі своїми блогерками-колегами. Відповідно, для зустрічей мені обов'язково треба прочитати по одній книжці. Коли додаються ще партнерські запити, місяць виходить «розписаним». Це, напевно, головний мінус роботи, що часто доводиться читати, тому що банально треба. Але я не жаліюся, бо дуже люблю те, чим зараз займаюся.

@victorybooks А який ваш улюдений ромком і чому саме він?💗 Всі ці книжки можно придбати в @vivatbookstore💗 #укрбукток #booktok #книжковийтікток #книжковийблог #ukrbooktok #буктокукраїнською ♬ Ylang Ylang - 𝓒 𝓸 𝓸 𝓧 𝓲 𝓷 𝓱 ♫

Як зосередитися на читанні

У мене бувають моменти, коли я не хочу читати, але однаково це роблю, бо це вже робота. Я можу не читати кілька днів, а потім за день закінчити всю книжку – мені так комфортніше. А щоб сконцентруватися, вимикаю інтернет на телефоні, намагаюся якомога більше абстрагуватися від зовнішнього світу – і всім так раджу. 

Я не думаю, що можливо мати найулюбленішу книжку, принаймні в мене такої немає. За останній час мене вразили два трилери – «Служниця» й «Сад метеликів». Для першої книжки я навіть стала неофіційним амбасадором: настільки сподобалася, що зняла одразу кілька відео, які гарно «залетіли». Мене досі відмічають [у соцмережах], де кажуть, що купили цю книжку саме за моєю рекомендацією.

Чому потрібно виходити в офлайн

Я думаю, BookTok популярний тим, що тут є живі емоції. Текстові рецензії не передають враження настільки, як відео: іноді мені банально хочеться пищати від того, яка класна книжка – тоді я ставлю камеру й пищу на камеру. 

Звісно, ніщо не замінить живі обговорення. Для цього я беру участь у книжкових клубах і також іноді відвідую заходи. Подобаються, коли вони «легкі», немов розважальні. За це обожнюю, наприклад, «Книжкову країну». По-перше, це безплатно, що дає змогу просто величезній купі людей прийти на фестиваль.

По-друге, події, що там відбуваються, це не стільки лекції, скільки просто цікаві розмови. Наприклад, запам’яталася зустріч, де розбирали психологічні травми героїв книжок Коллін Гувер. З одного боку, глибока тема, з іншого – максимально наближена до звичайного життя.

Ліза Сусік

@susikliza  

Як почала займатися BookTok

«Офіційно» читати я почала відносно нещодавно, у 2022 році. До цього я читала лише у школі, а у вільний час грала у відеоігри. З початком повномасштабного російського вторгнення, як і багато хто, почала відмовлятися від всього російського, зокрема й від ігор із російським інтерфейсом. 

Утім, мені були потрібні враження, а також щось, що допоможе трошки відволіктись від новин. Цим новим заняттям стали книги. Я відкрила TikTok – тоді ще не знала про існування саме BookTok – почала дивитися рекомендації, враження, сходила в кілька книгарень. І у 2022 році вперше усвідомлено купила книгу – це було фентезі «Тінь і кістка» – і неймовірно вразилася: емоції, які отримала, неможливо передати словами. 

На той момент у мене вже були невеличкі блоги: я знімала відео про ігри, якісь скетчі й танці ще в Musically. Тобто я була вже з цим трохи знайома. Коли захопилася книгами, зрозуміла, що хочу розповідати про них. Прочитала ще п’ять чи сім творів і почала вести блог у TikTok про книжки.

Про що знімає і як поєднує з роботою

Зараз я поєдную блогерство з роботою кріейтора у книгарні [Ліза «знімається з виделкою» у книгарні «Сенс на Хрещатику»]. Як блогерці мені часто надсилають книги на огляд, і останнім часом це стало повноцінними партнерствами, а не просто угодами по бартеру. Це круто, бо я можу продовжувати займатися улюбленою справою. 

 Читайте інтерв'ю із засновником «Сенс на Хрещатику»

Огляди й враження від книжок за запитом – велика складова частина мого контенту. Окрім цього, я знімаю й про те, що знаходжу й чим цікавлюся сама. В останній час це переважно нехудожня література: мені подобається, що завдяки блогерству я краще засвоюю й запам’ятовую нонфікшн. У мене немає якогось конкретного жанрового спрямування, але я, наприклад, не знімаю відео про дитячу літературу, бо це просто не моя тема. 

Я досі не відчуваю себе затятою читачкою. Для мене книжки – один із компонентів життя, що дає змогу мені розслабитися й дізнатися щось нове. Я можу не брати до рук книгу тиждень, а потім за вихідні прочитати 600 сторінок.

@susikliza 1 ч. ) Хто така сама? #книги #щопочитати #література #book ♬ оригінальний звук - Susik

Чому варто виходити в офлайн

Мені здається, BookTok – найлегший і водночас безплатний спосіб зараз дізнатися про цікаві твори. Я згадую себе: без TikTok у моєму житті взагалі майже не було книжок, а щойно почала ним активно користуватися, то одразу побачила про них відео. Я навіть не читала тоді, але зберігала їх просто через те, що мені сподобався сам контент. 

Думаю, поки що на книжкові заходи й фестивалі ходять переважно читачі, тобто цільова аудиторія. На мій погляд, залучати «нечитачів» можна суміжними активностями, як-от ігри та концерти.

Узагалі, я за те, щоб книги були всюди: у супермаркетах, магазинах, кав’ярнях. Я знаю, що одне видавництво розмістило свій стенд у секс-шопі. Це круто: що більше книжок буде навколо, то вищою буде ймовірність, що люди ними зацікавляться.

Марі Ініч

@mari.inich

Чому BookTok став популярним

Український BookTok отримав велике поширення у 2022 році. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну багато людей перейшли на українську, стали відкривати для себе українські книжки й активно їх обговорювати. 

Водночас багато молоді починають читати саме через TikTok. Думаю, усе завдяки ненав’язливому коннекту: підлітки, молоді люди бачать своїх однолітків, починають ними цікавитися й переймати уподобання, захоплення, зокрема й читання. 

Я вела маленький YouTube-канал ще з 15 років, мені було цікаво розповідати про книжки, вести блог. Та він так і не виріс більш як на 1000 підписників, а мені завжди хотілося більше. У 2022 році я зняла якесь просте відео в TikTok та отримала 100 000 переглядів – це було «вау». 

Захоплення книжками в мене пішло від родини. Я пам’ятаю, як моя сестра читала «Гаррі Поттера», я брала її примірники; хрещена часто купувала красиві енциклопедії про природу чи історію. А в підлітковому віці я перейшла на young adult-літературу: для мене це було життя, наповнене пригодами.

Як поєднувати книжковий блогінг із роботою

Паралельно з власним блогом я веду сторінку для застосунку електронних та аудіокнижок. Це зараз доволі поширений формат, коли видавництва й книгарні починають співпрацювати з блогерами, бо саме ми знаємо, який контент цікавий аудиторії. Крім цього, я викладаю українську для іноземців. 


Я часто працюю із запитами від видавництв та авторів, але вже певний час не роблю це по бартеру. Ба більше, уже вдалося вийти на рівень, коли я можу вибирати, які книги беру на огляд, а які ні. І хоча зараз така модель тільки розвивається, уже є низка видавництв, авторів, які готові працювати на грошовій основі. І це, на мою думку, вигідно обом сторонам.

@mari.inich все суб'єктивно! відео створено, щоб знайти людей зі схожим смаком і можливо відкрити для вас нові книжки 🤍 #книжковийтікток #прокнижкиукраїнською #укрбукток #заслуженопопулярнікнижки #щопчитати #маковавійна #голодніігри #ябачувасцікавитьпітьма #нупростонереальнаштука #привітцечарлі ♬ оригінальний звук - Марі Ініч про книжки

Про що знімати

Коли я роблю власний контент, то орієнтуюся насамперед на свої уподобання – мені здається, що не варто намагатися задовольнити очікування аудиторії, бо всім просто неможливо догодити. Зараз, наприклад, я з головою пішла у фентезі, крім цього, подобається queer-література. Але я б не сказала, що обмежую себе жанрами: якщо зацікавить, розповім і про нонфікшн, і про якусь класику. 

У мене бувають моменти, коли треба прочитати книгу, але «не йде». Утім, мені здається, за цей час я змогла сформувати звичку, коли попри все дочитую книгу. Наприклад, нещодавно читала «У пошуках надії» Джейн Ґудолл про видатну англійську приматологиню. Ця історія відверто не справдила моїх очікувань, але я однаково її закінчила й чесно поділилася враженнями у блозі.

Чому варто виходити в офлайн

Я думаю, попри всі успіхи TikTok, соцмереж у популяризації книжок, офлайн-компонент теж є дуже важливим. Це така собі візуальна стимуляція, коли йдеш вулицею й бачиш вітрину з книжками: пройшов повз один раз, два рази – а на третій зупинився й зацікавився. 

Крім того, на мій погляд, гарно працює формат книгарень-кав’ярень або заходів і фестивалів, де, окрім книжок, є ще якісь активності: можна поспілкуватися з людьми, завести знайомства й заразом відкрити для себе цікаву книжку.