Курси, що коштують тисячі доларів, стали доступними українською безплатно. В Україні запустили нову платформу для навчання BecomingX Ukraine – українську версію міжнародної освітньої платформи BecomingX. У її медіатеці доступ до інтерактивних курсів, відео від українських і світових лідерів думок та освітніх ресурсів від провідних компаній. 

Про те, як працює платформа, її можливості та чому це важливо під час війни Серж Хуцану для The Village Україна розпитав у співзасновника й амбасадора United24 Беара Ґріллса та генерального директора BecomingX Пола Герні.

Беар Ґріллс

співзасновник BecomingX Ukraine, амбасадор United24

   

– Як би ти пояснив пересічному українцю, що таке BecomingX? 

– Насправді все доволі легко. BecomingX Ukraine – це безплатна навчальна онлайн-платформа, де українці різного віку можуть розвивати нові навички, вчитися у відомих співвітчизників і світових кумирів, а також отримувати безплатні продукти та послуги міжнародного рівня. Зокрема, йдеться про відзначені нагородами освітні продукти для шкіл і студентів, дитячий освітній контент українською мовою та підтримку ментального здоров'я. 

Якщо коротко, то BecomingX Ukraine – це навчальний ресурс світового рівня, що створений не лише для того, щоб ділитися навичками, а й щоб давати надію на майбутнє в неймовірно складний для України час.

– Чи вплинув твій останній візит в Україну на рішення створити таку платформу? 

 Торік Беар Ґріллс випустив фільм про поїздку в Україну та зустріч із Зеленським. Ми запитали, як це було 

– Коли у 2022 році почалося повномасштабне вторгнення, наша команда лідерів BecomingX зібралася разом, щоб обговорити, що ми можемо зробити для підтримки [вашої країни]. Ми вирішили створити BecomingX Ukraine перед візитом до України, коли я приїхав до президента Зеленського. Але, без сумніву, побачивши виклики українців на власні очі, ми доклали ще більше зусиль, щоби зробити цю платформу найкращою платформою для навчання та розвитку, яку ми могли б створити для підтримки українців. 

 – Чому BecomingX Ukraine важливий у воєнний час? 

– Ми хотіли зробити щось значуще, щоб підтримати вас. Ми знаємо, що життя українців було сильно понівечене з 2022 року. Окрім стресу та травм, які принесло вторгнення, люди втратили робочі місця та перервалося навчання дітей. Тому нашою метою було забезпечити всім українцям доступ до навчального контенту світового рівня – допомогти розвинути важливі цифрові навички, підтримати українців у всьому світі в пошуку роботи, а також надати батькам і дітям цікавий контент для натхнення та навчання школярів. Ми сподіваємося, що це може допомогти мільйонам українців. Також ми сподіваємося, що за підтримки таких глобальних компаній, як Accenture й Amazon, це покаже українцям, що інші люди хочуть допомогти. 

– Я ставлю це запитання в кінці інтервʼю кожному іноземному спікеру, меценату та благодійнику, з яким спілкуюсь – чому тобі не байдуже?

– Я розпочав свою кар'єру військового в спецпідрозділі у Великій Британії, але ніколи не думав, що в Європі розпочнеться велика багаторічна війна. Я батько трьох дітей і можу лише уявити, з якими викликами стикаються зараз багато українців. Коли я приїхав в Україну, то познайомився з неймовірними людьми й побачив мужність і стійкість, якими ви так прославилися [на Заході]. Нам було недостатньо просто бути небайдужими, ми дійсно хотіли допомогти й розробити щось, що може підтримати навчання дорослих та освіту дітей, саме тому ми розробили BecomingX Ukraine.  

Пол Герні

співзасновник BecomingX

   

– Хто є спікерами програми BecomingX Ukraine й чого вони навчають? 

– BecomingX Ukraine – це короткометражні фільми за участю восьми відомих українців, а також понад тридцятьох міжнародних респондентів. Так, ми зняли футбольну ікону, володаря «Золотого м'яча» Андрія Шевченка, чемпіонку з тенісу Еліну Світоліну, телеведучу Машу Єфросиніну, зіркового дизайнера Івана Фролова, гуманітарну діячку Марію Тодорчук, легенду боксу Володимира Кличка, креативного директора ISD Group Віктора Шкурбу та справжню ікону української стійкості, ветерана Володимира Рудьковського, які діляться своїми особистими історіями та порадами, щоб допомогти іншим українцям. 

Метою фільмів є показати, як ці герої стали тими, ким вони є, і поділилися своїми порадами, щоб допомогти іншим людям реалізувати свій потенціал. У фільмах BecomingX також представлені відомі світові ікони, серед яких – золоті олімпійські медалісти, керівники компаній, лауреати Нобелівської премії миру та премії «Оскар», провідні вчені та ветерани, а також менш відомі люди, які досягли надзвичайних успіхів, часто попри надзвичайно складні життєві умови. 

– Що, наприклад, можна вивчити дорослим із цих фільмів?

– Для дорослих ми розробили серію курсів для розвитку цифрових навичок за підтримки провідних світових технологічних компаній Accenture й Amazon. Серед тем курсів – штучний інтелект, технології майбутнього, цифрові інструменти для бізнесу, блокчейн, хмарні обчислення, віртуальна реальність, цифрова кар'єра та багато інших. Модулі проводить український співробітник Accenture, вони включають найновіші дослідження, цікаві практичні вправи й кейси з українськими та міжнародними технологічними компаніями.

– На сайті згадуються цифрові сертифікати про закінчення курсу. Що вони дають?

– Коли користувачі закінчують курси на BecomingX Ukraine, вони отримують цифровий сертифікат, який підтверджує, що вони пройшли курс, і може бути використаний у вашому резюме та подачі заявок на працевлаштування.

– А що пропонує BecomingX Ukraine для молодшої вікової категорії? 

– Для шкіл і батьків ми створили 24 уроки особистісного розвитку, щоб допомогти молодим українцям реалізувати свій потенціал. Уроки тривалістю близько 40 хвилин присвячені таким темам, як амбіції, комунікації, робота в команді та життєстійкість, розроблені для проведення як у школі, так і вдома. Усі вони представлені українською мовою співзасновником BecomingX та Амбасадором United24 Беаром Ґріллсом. Платформа також курує та надає посилання на запалющий досвід для учнів з усього світу, включно з цифровими екскурсіями музеями, віртуальними прогулянками в Африці та навіть переглядом відео з марсоходів на Марсі.

Прихильники BecomingX також надали кілька неймовірних пропозицій для українських студентів: Britannica Education надає свій освітній продукт (доступний українською мовою) безплатно, як і підписку на потокове телебачення Da Vinci Kids, що також доступне безплатно для всіх українців українською мовою.

– Це можна застосувати в шкільній програмі?

– Учителі можуть зареєструватися на BecomingX Ukraine, щоб отримати доступ до 24 уроків для учнів, кожен із яких містить повні плани уроків, які вже готові до викладання в класах. 

Окрім уроків, фільмів і кураторських онлайн-занять для учнів, школи можуть зареєструватися й отримати безплатну підписку на Century – відзначену нагородами освітню платформу зі штучним інтелектом для учнів, що допомагає їм вивчати математику, природничі науки й англійську мову. Ця платформа коштує кілька тисяч доларів на школу, але зараз вона доступна безплатно для кожної української школи. 

– Як працює особистий кабінет користувача?

– BecomingX є безплатним для всіх українців, а реєстрація займає всього хвилину. Це дає змогу будь-якому українцю відвідати платформу, щоб отримати доступ до курсів і пропозицій – із можливістю відстежувати індивідуальний прогрес. Є також безплатні цифрові продукти для дорослих, включно з курсами від AWS (Amazon Web Services) і Babbu – безплатного цифрового рішення для підтримки батьків (вартістю $100 на рік). 

– Чи є додаток?

– Сайт BecomingX Ukraine розроблений для використання на ноутбуці або комп'ютері. На планшетах і телефонах його можна переглядати за посиланням, він доволі зручний у навігації мобільного браузера, але оптимальний досвід роботи з ним на великому екрані. 

– Наостанок, чи можна зберігати відео для офлайн-перегляду?

– Усі відео розміщені у вільному доступі на платформі й можуть бути переглянуті в будь-який час, тому нема потреби зберігати або завантажувати їх. Користувачі можуть додавати курси й уроки до «улюблених», щоби вони були доступні лише в один клік з інформаційної панелі користувача.