Емоційні кордониЧи можна їсти м’ясо поряд із вегетаріанцем? Шукаємо рішення нових етичних конфліктів
Де межа наших особистих кордонів?
Як змінилося наше спілкування після того, як усі почали говорити про особисті кордони? Здається, ми зіткнулися з новими етичними питаннями, на яких ще немає остаточних відповідей.
Як і нове покоління, система для нагрівання тютюну glo™ шукає нестандартні рішення, які не вимагають компромісів між бажаннями та правилами. Саме тому ми в партнерстві з glo™ запускаємо серію історій «ЕМОЦІЙНІ КОРДОНИ», де разом з експертами розберемо різні погляди на етичні питання та будемо шукати рішення цих конфліктів.
Перша історія — про веганів та поціновувачів стейків. Чи можна їсти м'ясні страви у присутності вегана? І чи це ок — попросити не їсти реберця, якщо вам неприємний вигляд м’яса?
Два погляди на одну тему
Позиція 1: вегетаріанці та їхні кордони
Одним із перших відомих вегетаріанців був Піфагор. Давньогрецький філософ вірив, що відмова від тваринного м’яса – це шлях до гармонії між зовнішнім і внутрішнім. Разом із Піфагором рослинної дієти дотримувалися його учні, проте такі погляди були непопулярними й навіть небезпечними.
З тих часів багато води сплило. У 1842 році люди вже почали називати себе «вегетаріанцями» – від латинського «vegetus», «здоровий» (так-так, не «vegetable», але співзвучно). А сьогодні вже близько 375 мільйонів людей у всьому світі вегетаріанці.
Звісно, кожен відмовляється від м’яса з різних причин. Проте об’єднує їх питання особистих кордонів. Хто їх порушує: веган, якщо попросить не їсти м’ясо свого співбесідника, чи м’ясоїд, який проігнорує це?
Позиція 2: м’ясоїди та їхні кордони
На думку вчених, полювання на тварин – це один із ключових факторів еволюції людини. Така дієта стимулювала збільшення об’єму мозку, розвиток інтелекту, подовження тривалості життя й фертильності.
Мільйони років потому людина залишається суперхижаком. За рік населення землі в середньому споживає близько 350 мільйонів тонн м’яса. До трійки країн, де найбільше люблять м’ясні страви, входять США, Австралія та Аргентина.
Індустрія не стоїть на місці: виробники експериментують зі штучним м’ясом, ресторани шукають етичні підходи без переспоживання.
Проте зі зростанням популярності вегетаріанства виникають нові етичні конфлікти. Чи повинен м’ясоїд попереджати колегу вегетаріанця про своє бажання з’їсти стейк на спільній офісній кухні?
Два погляди на одну тему
Позиція 1: вегетаріанство та їхні кордони
Одним із перших відомих вегетаріанців був Піфагор. Давньогрецький філософ вірив, що відмова від тваринного м’яса – це шлях до гармонії між зовнішнім і внутрішнім. Разом із Піфагором рослинної дієти дотримувалися його учні, проте такі погляди були непопулярними й навіть небезпечними.
З тих часів багато води сплило. У 1842 році люди вже почали називати себе «вегетаріанцями» – від латинського «vegetus», «здоровий» (так-так, не «vegetable», але співзвучно). А сьогодні вже близько 375 мільйонів людей у всьому світі вегетаріанці.
Звісно, кожен відмовляється від м’яса з різних причин. Проте об’єднує їх питання особистих кордонів. Хто їх порушує: веган, якщо попросить не їсти м’ясо свого співбесідника, чи м’ясоїд, який проігнорує це?
Позиція 2: м’ясоїди та їхні кордони
На думку вчених, полювання на тварин – це один із ключових факторів еволюції людини. Така дієта стимулювала збільшення об’єму мозку, розвиток інтелекту, подовження тривалості життя й фертильності.
Мільйони років потому людина залишається суперхижаком. За рік населення землі в середньому споживає близько 350 мільйонів тонн м’яса. До трійки країн, де найбільше люблять м’ясні страви, входять США, Австралія та Аргентина.
Індустрія не стоїть на місці: виробники експериментують зі штучним м’ясом, ресторани шукають етичні підходи без переспоживання.
Проте зі зростанням популярності вегетаріанства виникають нові етичні конфлікти. Чи повинен м’ясоїд попереджати колегу вегетаріанця про своє бажання з’їсти стейк на спільній офісній кухні?
Якщо я вегетаріанець…
Чи можу я просити інших не їсти м’ясо поряд зі мною?
Коли ми говоримо комусь, що йому робити/не робити – цим ми порушуємо межі іншого. Жодна доросла людина не має права іншій дорослій людині вказувати, як їй жити. Давати інструкції – це теж порушення кордонів. Але ми можемо ділитися своїми почуттями та потребами: «Коли я перестала їсти м’ясо – відчула таку легкість», і при цьому важливо уточнювати: «Тебе мої розмови не напружують?». У вас є шанс вплинути на іншого тільки якщо він готовий вас почути, якщо ця тема його дратує – не переконають навіть найкращі аргументи. Попросити іншу людину не їсти м’ясо поруч із вами можна, але важливо бути готовим до відмови. Різниця між проханням і вимогою у відкритості почути «так» або «ні» у відповідь.
Євгенія Чернега, психологиня, сертифікована екзистенційна психотерапевтка
Те, що ви, наприклад, не їсте м’ясо – це не проблема навколишніх, це ваша проблема. Адже вона пов’язана саме з вашими емоціями. Якщо ви попросите іншого не їсти м’ясо з вами за одним столом – це буде порушенням кордонів іншого. Якщо із самого початку не було настановлення, що цей заклад чи стіл для веганів, а хтось порушив правила, то це завдання вегана попіклуватися про свій комфорт і перейти в інше місце. Якщо ви, наприклад, знаєте, що будуть подавати м’ясні страви – краще відмовтеся від цієї події.
Анна Чаплигіна, експертка з етикету
Якщо я вегетаріанець…
Чи можу я просити інших не їсти м’ясо поряд зі мною?
Коли ми говоримо комусь, що йому робити/не робити – цим ми порушуємо межі іншого. Жодна доросла людина не має права іншій дорослій людині вказувати, як їй жити. Давати інструкції – це теж порушення кордонів. Але ми можемо ділитися своїми почуттями та потребами: «Коли я перестала їсти м’ясо – відчула таку легкість», і при цьому важливо уточнювати: «Тебе мої розмови не напружують?». У вас є шанс вплинути на іншого тільки якщо він готовий вас почути, якщо ця тема його дратує – не переконають навіть найкращі аргументи. Попросити іншу людину не їсти м’ясо поруч із вами можна, але важливо бути готовим до відмови. Різниця між проханням і вимогою у відкритості почути «так» або «ні» у відповідь.
Євгенія Чернега, психологиня,
сертифікована екзистенційна
психотерапевтка
Те, що ви, наприклад, не їсте м’ясо – це не проблема навколишніх, це ваша проблема. Адже вона пов’язана саме з вашими емоціями. Якщо ви попросите іншого не їсти м’ясо з вами за одним столом – це буде порушенням кордонів іншого. Якщо із самого початку не було настановлення, що цей заклад чи стіл для веганів, а хтось порушив правила, то це завдання вегана попіклуватися про свій комфорт і перейти в інше місце. Якщо ви, наприклад, знаєте, що будуть подавати м’ясні страви – краще відмовтеся від цієї події.
Анна Чаплигіна, експертка з
етикету
Якщо я м’ясоїд…
Як мені реагувати на прохання не їсти м’ясо поряд із вегетаріанцем?
Бути собою, не змушуючи інших бути такими ж – це питання толерантності та кордонів. Воно виникає, коли ми бачимо людей, які відрізняються від нас – це загрожує нашому способу існування. Тому ми намагаємося переробити інших і довести, що маємо рацію саме ми. А суть толерантності в тому, щоби дозволити іншому в чомусь відрізнятися від себе, прийняти, що ми не однакові й не все має збігатися.
Євгенія Чернега, психологиня, сертифікована екзистенційна психотерапевтка
В етиці є правило: з незнайомими чи малознайомими людьми за столом ми в принципі не говоримо про здоров’я. Їсти/не їсти м’ясо, сидіти на дієті, голодувати – це ваша справа й ви про неї не говорите. Ми не зазираємо в тарілку одне до одного. Якщо з різних світоглядних причин вам важко дивитися, як хтось їсть м’ясо – ви не потрапляєте за стіл, де воно може бути. Ми не виховуємо інших, доки вони нас про це не попросили.
Анна Чаплигіна, експертка з етикету
Якщо я м’ясоїд…
Як мені реагувати на прохання не їсти м’ясо поряд з вегетаріанцем?
Бути собою, не змушуючи інших бути такими ж – це питання толерантності та кордонів. Воно виникає, коли ми бачимо людей, які відрізняються від нас – це загрожує нашому способу існування. Тому ми намагаємося переробити інших і довести, що маємо рацію саме ми. А суть толерантності в тому, щоби дозволити іншому в чомусь відрізнятися від себе, прийняти, що ми не однакові й не все має збігатися.
Євгенія Чернега, психологиня,
сертифікована екзистенційна
психотерапевтка
В етиці є правило: з незнайомими чи малознайомими людьми за столом ми в принципі не говоримо про здоров’я. Їсти/не їсти м’ясо, сидіти на дієті, голодувати – це ваша справа й ви про неї не говорите. Ми не зазираємо в тарілку одне до одного. Якщо з різних світоглядних причин вам важко дивитися, як хтось їсть м’ясо – ви не потрапляєте за стіл, де воно може бути. Ми не виховуємо інших, доки вони нас про це не попросили.
Анна Чаплигіна, експертка з
етикету
Як обом сторонам етично поводитися в різних ситуаціях?
Зрозуміти іншого: як працює ненасильницька комунікація
Їсти чи не їсти м’ясо – це варто розглядати як будь-який інший конфлікт, його можна розв’язати за допомогою ненасильницької комунікації. Згідно з цим методом, у момент, коли ми сперечаємося про життєві стратегії, важливо перейти на рівень почуттів і потреб і почути іншого. Тоді це буде не протистоянням, а бажанням зрозуміти одне одного. Коли людина виявляє певну емоцію, навіть якщо нам не близька її причина, ми все одно реагуємо саме на емоцію, а завдяки дзеркальним нейронам здатні зрозуміти почуття іншого та «включитись».
Якщо йдеться про близьких людей – важливо говорити про потреби. Не варто наводити аргументи з досліджень, говорити, що погано, а що добре. Краще зосередитися на тому, чому саме вам від цього недобре, що ви при цьому відчуваєте. Під час комунікації важливо не акцентувати увагу на стратегіях поведінки, а розкривати те, що стоїть за ними. На цьому рівні емоцій і потреб відбувається справжня зустріч. Злість і неприйняття минають, коли ми розуміємо, чому людина це робить.
Важливо розуміти, що порушуючи кордони, люди часто просто виявляють турботу про вас: «Якщо це стосується моїх переконань, і вони правильні, а людина мені небайдужа, я спробую її переконати». Людина, якій ви байдужі, не буде намагатися вас змінити. Не забувайте нагадувати, що ви одне одному цінні, у вас міцні стосунки, і цей нюанс – лише один із сотні важливих моментів, які вас об’єднують.
Євгенія Чернега, психологиня, сертифікована екзистенційна психотерапевтка
Зрозуміти іншого: як працює ненасильницька комунікації
Їсти чи не їсти м’ясо – це варто розглядати як будь-який інший конфлікт, його можна розв’язати за допомогою ненасильницької комунікації. Згідно з цим методом, у момент, коли ми сперечаємося про життєві стратегії, важливо перейти на рівень почуттів і потреб і почути іншого. Тоді це буде не протистоянням, а бажанням зрозуміти одне одного. Коли людина виявляє певну емоцію, навіть якщо нам не близька її причина, ми все одно реагуємо саме на емоцію, а завдяки дзеркальним нейронам здатні зрозуміти почуття іншого та «включитись».
Якщо йдеться про близьких людей – важливо говорити про потреби. Не варто наводити аргументи з досліджень, говорити, що погано, а що добре. Краще зосередитися на тому, чому саме вам від цього недобре, що ви при цьому відчуваєте. Під час комунікації важливо не акцентувати увагу на стратегіях поведінки, а розкривати те, що стоїть за ними. На цьому рівні емоцій і потреб відбувається справжня зустріч. Злість і неприйняття минають, коли ми розуміємо, чому людина це робить.
Важливо розуміти, що порушуючи кордони, люди часто просто виявляють турботу про вас: «Якщо це стосується моїх переконань, і вони правильні, а людина мені небайдужа, я спробую її переконати». Людина, якій ви байдужі, не буде намагатися вас змінити. Не забувайте нагадувати, що ви одне одному цінні, у вас міцні стосунки, і цей нюанс – лише один із сотні важливих моментів, які вас об’єднують.
Євгенія Чернега, психологиня, сертифікована екзистенційна психотерапевтка
Як проговорити конфлікт за допомогою методу ненасильницької комунікації:
Озвучуємо безоціночне судження
«коли ти говориш, що я…» замість: «коли ти мене ображаєш...». «Ображаєш» – оцінювальне судження, «говориш» – факт.
Описуємо емоцію:
«... я відчуваю сум».
Проговорюємо потребу
«я маю такі почуття, тому що…»
Просимо, озвучуючи конкретні дії, а не абстрактні фрази
«можеш не називати мене/ не казати мені..., це впливає на моє ставлення до тебе», і таким чином ми вибудовуємо ці кордони.
Зрозуміти іншого: як працює ненасильницька комунікації
Озвучуємо безоціночне судження
«коли ти говориш, що я…» замість: «коли ти мене ображаєш...». «Ображаєш» – оцінювальне судження, «говориш» – факт.
Описуємо емоцію:
«... я відчуваю сум».
Проговорюємо потребу
«я маю такі почуття, тому що…»
Просимо, озвучуючи конкретні дії, а не абстрактні фрази
«можеш не називати мене/ не казати мені..., це впливає на моє ставлення до тебе», і таким чином ми вибудовуємо ці кордони.
Закріплення теорії: психолог коментує реальні історії людей
Для того, щоби глибше розібратися в тому, як залишатися собою, не порушуючи чужих і власних кордонів, ми заручилися допомогою читачів.
Ми провели опитування серед наших підписників у Instagram та зібрали різні точки зору щодо етичних конфліктів між вегетаріанцями й м’ясоїдами.
А також попросили психолога прокоментувати ці історії: анонімно, без осуду та оцінок. Наша мета – розібратися, чому поведінка інших може засмучувати та як етично поводитися в момент конфлікту. Шукаємо рішення, які допоможуть різним поглядам гармонійно співіснувати.
Нові етичні питання потребують несподіваних рішень
Бренд glo™ – це інноваційна технологія, що нагріває тютюн, але не спалює його.
glo™ знайшов нове рішення, яке поєднує класику споживання тютюну із сучасними технологіями. Так виник девайс, який дозволяє не відмовлятися від задоволення, а трансформувати його в щось нове. Не йти на компроміси, а брати від життя все.
glo™ – це на 90% менше токсинів*, без попелу та диму**, але з відчуттям справжнього смаку тютюну. Якщо й він набридне, бренд пропонує лінійку смаків стіків***: від ягідних до карамельних.
*Порівняння диму та спалюваного тютюну у стандартній сигареті формату 3R4F (приблизно 9 мг смол) й аерозолю від нагрітого тютюну у пристрої glo ™. Порівнюється 9 типів шкідливих речовин, вживання яких Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує скоротити. Це необов’язково означає, що цей продукт є менш шкідливим, ніж інші тютюнові продукти.
** Не сигаретний дим, а аерозоль від нагрітого тютюну. Це необов’язково означає, що цей продукт є менш шкідливим, ніж інші тютюнові продукти.
*** Тютюновмісні вироби для нагрівання не є цілком безпечними та викликають звикання.