Київ увійшов у в трійку найзабрудненіших країн світу за станом повітря 20 вересня, згідно з даними IQAir.

Станом на 11:00 місто розташоване на другому місці в рейтингу країн, які мають найбільш забруднене повітря, і належить до «червоного» рівня. Гірше повітря має лише місто Каїр у Єгипті, де «фіолетовий» рівень забруднення повітря.

Скриншот IQAir

Зараз, згідно з мапою якості повітря в місті, переважно «червоний» і «фіолетовий» рівень через зависокий вміст пилу, сажі й диму.

Скриншот SaveEcoBot

Чому це сталося?

Влада Києва повідомила, що погіршення якості повітря може бути пов'язано з пожежами в області, зокрема у Вишгородському районі. Натомість Столичний лісовий офіс пише, що на Київщині ліквідували всі пожежі на підконтрольних їм територіях, тому це не може бути причиною смогу. Фахівці прогнозують, що ситуація має покращитися за декілька годин. 

Фото: Павло Хук для «Віледжа»

Міндовкілля коментує, що якість повітря погіршилася, бо є горіння торф'яників, інших екосистем й осінні перепади температур. ДСНС також пояснює, що задимлення виникло через зміну напрямку вітру й незначні осередки пожеж в екосистемах. Зокрема, на торфовищах і відкритих територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей.

Укргідрометцентр повідомляє, що на Київщині зараз фіксують задимлення, але не смог. Його пов'язують із поширенням диму з півночі й північного сходу від осередків пожеж. Займання виникли на торфовищах й відкритих територіях у Київській, Чернігівській та Сумській областях. Це не метеорологічне явище і його тривалість буде залежати від того, як довго існуватиме джерело диму.

Що робити?

• ЖОВТИЙ РІВЕНЬ. Така якість повітря дуже часто може виникати в Україні, і тоді достатньо обмежитися тим, щоби зачинити вікна в годину пік, коли посилений рух машин.

• ПОМАРАНЧЕВИЙ РІВЕНЬ. За цього рівня вже не варто відпускати дітей на вулицю, а людям із груп ризику необхідно використовувати маски й респіратори [людям старшого віку, із гострими респіраторними чи алергічними захворюваннями].

• ЧЕРВОНИЙ РІВЕНЬ. Варто дотримуватися всіх попередніх рекомендацій, а також залишатися вдома, проводити вологе прибирання й зачинити вікна

• ФІОЛЕТОВИЙ І БОРДОВИЙ РІВЕНЬ. Усі обовʼязково мають носити респіратори, допоки рівень забруднення повітря не поліпшиться.

Фото: Катерина Івахно для «Віледжа»

Фото: Олена Балова для «Віледжа»

Як це може вплинути на самопочуття?

Якщо вдихати смог, може виникнути пирхота (дертя в горлі), кашель, утруднене дихання, запаморочення й головний біль, нудота та блювання, пояснюють у Центрі громадського здоров'я.

Що радять робити?

– Не виходити на вулицю без нагальної потреби.

Щоби дим не потрапляв до приміщень, зачинити вікна та двері, ущільнити отвори підручними засобами (скотч, зволожена тканина).

– Вимкнути вентиляційні системи, які затягують повітря з вулиці.

– На вулиці використовувати респіратор або захисну маску.

За їхньої відсутності прикрити рот і ніс зволоженою тканиною.

– Пити достатньо води.

Для дорослих норма – 2–3 літри на день. Також для відновлення втрачених солей і мікроелементів варто пити мінеральну лужну воду.

 Проводити вологе прибирання вдома й на робочих місцях.

Поставити місткості з водою для додаткового зволоження повітря.

– Приймати душ кілька разів на день.