Заступника Кличка Володимира Прокопіва відсторонили після журналістського розслідування Bihus.Info.

Згідно з розслідуванням, друзі Прокопіва Олександр Поштарюк та Андрій Стеценко отримали у приватну власність щонайменше шість елітних об’єктів нерухомості, які раніше належали місту.

Що відомо про Поштарюка

Олександр Поштарюк з Івано-Франківська, багато років працював у компаніях дружини й тестя політика й допомагав родині Прокопіва з нерухомістю та авто. У 2016-му Поштарюк продав Прокопіву Mercedes-Benz удвічі дешевше за ринкову ціну. А в 2018-му Прокопів став власником землі на 600 м2 у котеджному містечку Коник на Київщині.

Після цього компанії, співвласником яких є Поштарюк, почали отримувати у приватну власність комунальне майно Києва. Так, ТОВ «Бенефіс-Інвест» викупило в міста офісне приміщення у центрі міста на вулиці Тарасівській, площею понад 300 м2,  у кілька разів дешевше, ніж нині продають комерційну нерухомість на тій самій вулиці.

Також Поштарюк є співвласником будівлі на 170 м2 на ВДНГ, яка раніше належала комунальному підприємству. 

Чим володіє Стеценко

Водночас Стеценку теж належить нерухомість, яку перед цим вивели з комунальної власності. Так, він володіє будівлею на Трухановому острові площею 460 м2. Це занедбане приміщення ресторану на двох гектарах землі з виходом на пляж. Раніше будівлю просили передати під ребцентр для учасників АТО, але міськрада вирішила її продати.

Стеценко є співвласником частини промзони в Солом’янському районі через ТОВ «Ернест». На земельній ділянці, площею пів гектара, розташовані приблизно 800 м2 нерухомості, СТО, шиномонтаж і гаражі. Потенційно тут можуть збудувати ЖК. Згідно з розслідуванням, половину ТОВ на Стеценка переписали під час оформлення оренди земельної ділянки в Київраді. Пізніше частку Стеценка переписали на Поштарюка.

До того ж, Стеценко через ТОВ «Як Супер Естейт» володіє площею 230 м2 на Теремках поруч із новим ЖК і має вихід до озера. Ділянку вже перевели в цільове призначення «для будівництва ринкової інфраструктури».

Квартиру в найдорожчому київському ЖК продали «за копійки»

Журналісти Bihus.Info стверджують, що Поштарюк і Стеценко допомогли Прокопіву отримати у приватну власність елітну нерухомість «за копійки». Спершу Стеценко інвестував від свого імені в будівництво ЖК Signature і придбав там квартиру вчотиричі дешевше за ринкову ціну. Потім за цю ж ціну він продав права на квартиру фірмі дружини Прокопіва. І зараз ЖК Signature вважається найдорожчим ЖК у місті.

Що каже Прокопів

За словами Прокопіва, усі роки його публічної діяльності, роботи в органах місцевого самоврядування і на держслужбі, він був відкритим до журналістів. Наразі йому «нічого приховувати», тож він сам запрошував журналістів на «чесну розмову й дві години відповідав на усі їх питання».

Прокопів каже, що готовий до перевірок, якщо правоохоронці й контролювальні держслужби зафіксують ознаки порушень. Пізніше він додав, що вже написав заяву на звільнення на ім’я Кличка.

Реакція київського голови

Володимир Кличко ініціював перевірку фактів, які надали журналісти Bihus.Info. На час перевірок «задля їх об’єктивності» Прокопіва відсторонили від виконання обов’язків заступника голови КМДА.

   

  • Володимир Прокопів – депутат Київради з 2014-го року, очолював фракцію «Європейська солідарність». Півтора роки очолював земельну комісію, а з 2015-го став секретарем міської ради. З 2021-го працював одним із заступників Віталія Кличка. «За десять років на топ-посадах активи чиновника і близьких йому людей за кількістю і за якістю зробили космічний ривок», – резюмували розслідувачі Bihus.Info.