У Харкові визначили переможців архітектурного конкурсу, за проєктами яких відбудовуватимуть Північну Салтівку, повідомив мер міста Ігор Терехов.

Загалом у конкурсі взяли участь 258 учасників з усього світу, а переможцями стали три архітектурні проєкти з Великої Британії, Китаю і Туреччини. 

Перемогу здобув британський проєкт «Зцілення Харкова: від руїн до відродження». Головним акцентом проєкту є зміцнення будівель за допомогою перероблених матеріалів і теплоізоляції. Також архітектори пропонують розширювати житловий простір за рахунок зимових садів і терас.

Проєкт «Зцілення Харкова: від руїн до відродження» Фото: Ігор Терехов

Друге місце посів проєкт «Квітучість назустріч сонцю» від Китаю. Згідно з проєктом, планують розширювати житло новими фасадами, а балкони облаштовувати з максимальним озелененням.

Проєкт «Квітучість назустріч сонцю» Фото: Ігор Терехов

На третьому місці – проєкт Modus Vita турецьких фахівців. Вони пропонують модульну систему підземних укриттів із використанням високоміцних бетонних панелей.

Проєкт Modus Vita Фото: Ігор Терехов

Також окремо відзначили ще шість проєктів, ідеї яких можуть використовувати для подальшого відновлення Харкова. Загалом усі проєкти планують об’єднати у цілісний комплекс. «Ми цінуємо кожну ідею і плануємо комбінувати їх, щоби створили гармонійний простір для всіх харків’ян», – додав мер.

Наступного року проєкти почнуть перетворювати на дизайн-рішення і втілюватимуть їх у будівництво. Для цього вже проводять процедури для подальшого фінансування.

   

  • Північна Салтівка – це найгустонаселеніший район Харкова. Близько 150 тисяч жителів міста втратили свої оселі через постійні обстріли з території РФ. Понад 500 багатоповерхових будинків Харкова не підлягають відновленню, 300 з яких розташовані саме на Салтівці. Дивіться фоторепортаж із Північної Салтівки на третій місяць повномасштабного вторгнення.

Фото й обкладинка: Ігор Терехов