В історичному центрі Луцька 400-річні підземелля залили бетоном, повідомляє спільнота NE:Urban.

За їхніми словами, група людей почала проводити там земляні роботи. Тоді поліція прийняла про це заяву, але кримінальну справу ще не відкривала, тому забудовник продовжив роботи. 

Що каже міська влада?

Луцька міська влада повідомляє, що проєкт цього будівництва погодило Міністерство культури й там планують звести житлово-офісний комплекс. А археологічні дослідження в підземеллі вже проводили.

Міськвлада також пише, що частина закону «Про охорону культурної спадщини», де йдеться про отримання дозволу, втратила чинність, тому його не вимагають.

Окрім того, вони посилаються на дані Реєстру будівельної діяльності про початок виконання будівельних робіт, тому кажуть, що забудовник має на це право. Водночас наприкінці зазначають, що залишки фундаментів підземель консервують для майбутніх досліджень.

Що каже поліція?

Станом на момент публікації Нацполіція у Волинській області опублікувала повідомлення про проведення будівельних робіт у Старому місті в Луцьку. Про який саме обʼєкт ідеться, вони не повідомляють. Утім зазначають, що відкрили кримінальну справу за статтею 298 ККУ України про знищення, руйнування або пошкодження обʼєктів культурної спадщини.

Що відомо про підземелля?

Підземелля належить до трьох охоронних зон: історичного ареалу «Старе місто», території поширення археологічного шару об’єкта культурної спадщини «Поселення Луцьк-V» й території Державного історико-культурного заповідника.

Перші незаконні роботи тут проводили ще у 2010-х роках. Тоді забудовник частково демонтував давні склепіння, але містяни зупинили ці роботи. 

NE:Urban пояснюють, що значної цінності саме підземелля може й не мати, але там можуть лежати історичні артефакти. До того ж активісти припускають, що воно може вести в інші частини Старого міста. 

 

  • У Луцьку також планують звести житловий квартал на території колишнього заводу «Електротермометрія». Це будуть будинки з різною поверховістю – від 3 до 24. А будівлю заводу, що розташована вздовж вулиці Шевченка, збережуть і реконструюють під офісні приміщення. 

Обкладинка й фото: NE:Urban