Алею пам’яті захисників України, що на вулиці Оранжерейній, зносити не будуть, повідомляє КМДА.

Міська влада опублікувала це пояснення після того, як у мережі почали поширювати інформацію про те, що алею хоче знести керівництво Лукʼянівського заповідника. Саме в межах цієї охоронної зони розташована алея. Також говорили про те, що поруч нібито хочуть встановити МАФ. 

Тож КМДА повідомляє, що алею облаштували саме там за погодженням міста. А МАФ, про який ідеться, – це міський комунальний ритуальний магазин. Він розміщений на вході до заповідника вже багато років (з 1996 року) і перебуває на балансі Лук’янівського заповідника. Будівля зараз у занедбаному стані, але її мають привести до ладу. 

Керівництво заповідника також опублікувало заяву з документами, де підтверджує, що зносити алею не планують і, навпаки, доглядають за нею. А магазин перебуває в занедбаному стані через пожежу, яка сталася там у 2022 році. Його роботу планують відновити, але межі й розміри розширювати не будуть. 

   

  • Віледж поспілкувалися з історикинею, активісткою, культурною менеджеркою й керівницею патронатної служби «Азову» про роль військового цвинтаря, меморіалів і різні підходи до збереження пам’яті.
  • У Києві встановлять сітілайти для вшанування пам’яті загиблих киян-військових. Їх фінансуватимуть за позабюджетні кошти.