Міськради, школи й дипломатичні установи отримали електронні повідомлення про замінування. Національна поліція підтвердила, що проводить перевірки й має алгоритм реагування на такі події. 

Місцеві органи влади

Керівники установ у Кіровоградській, Рівненській, Луганській і Донецькій областях пишуть, що отримали десятки повідомлень про замінування. Вони стосувалися й медичних закладів, центрів зайнятості й установ соціальної сфери.

Також «РБК-Україна» з посиланням на Нацполіцію повідомило про такі випадки у Києві, на Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині, у Львові, Запоріжжі й Івано-Франківську. 

Міністерства

Понад 60 закордонних дипломатичних установ України отримали анонімні листи про замінування будівель, серед них і структурні підрозділи МЗС України. Міністр закордонних справ Андрій Сибіга доручив посилити там заходи безпеки.

Такі ж повідомлення отримали Вища рада правосуддя, Київський апеляційний суд і Центр протидії дезінформації. Також ЗМІ писали про замінування Мінкульту, але саме міністерство поки що ситуацію не коментувало.

Медіа

Журналіст Liga Володимир Фомічов отримав лист на корпоративну пошту, що «якась організація хоче підірвати їхній офіс-центр, а,і крім цього, вони вже підклали вибухівку в будівлі посольства США, Міністерства фінансів й парламенті, в офісі «РБК-Україна» й української служби «Радіо Свобода».

«Суспільне» повідомляє, що деякі їхні регіональні філії також отримали листи з погрозами про замінування приміщень. І вони, і Фомічов підтверджують, що відправник листа просить «вважати винними» журналісток із «Радіо Свобода».

   

  • У 2021 році Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за неправдиві повідомлення про замінування про мінування критично важливих об’єктів інфраструктури, будівель державних органів, закладів охорони здоров’я й освіти. Покарання передбачає ув’язнення на строк від 4 до 8 років.