Міносвіти запустило функцію швидкого повідомлення про випадки булінгу у школах, йдеться у пресслужбі міністерства. 

Відтепер дитина або її батьки можуть заповнити коротку анонімну форму й надіслати електронну скаргу. До вирішення проблеми залучатимуть керівництво школи, за потреби звертатимуться до поліції.

Куди повідомити про булінг?

На сайті треба натиснути кнопку «Повідомити про булінг». Для цього спершу треба зареєструватися. Потім – заповнити коротку анкету й підтвердити заяву. Також радять ознайомитися з рекомендаціями, як реагувати на булінг.

Дитина, яка скаржиться на булінг, може подати заяву анонімно або зазначивши особисту інформацію. У Міносвіти зазначають, що другий варіант полегшить школі й поліції розв’язати конкретну ситуацію.

Якщо ж заяву створюють батьки або її законні представники, анонімно повідомити про булінг не можна.

У чому різниця цих заяв

Анонімні заяви будуть розглядати тільки на рівні школи. Тому якщо дитина або батьки відчувають, що до вирішення ситуації треба залучити й поліцію, краще зазначити особисті дані.

В анонімній заяві достатньо текстово описати, що трапилося і хто образив дитину. Якщо заяву передадуть до поліцію, то можуть знадобитися докази або свідчення для підтвердження факту булінгу. 

А однокласники дізнаються, хто повідомив про булінг?

Заяву можуть бачити лише директор школи та представники поліції. Працівники школи мають діяти лише в інтересах дитини й без нагальної потреби не можуть називати її ім’я, прізвище або будь-яку іншу особисту інформацію.

Якщо дитина боїться, що однокласники можуть «помститися» за повідомлення директорці, про булінг можна повідомити анонімно через чатбот. Ботом можуть скористатися жертви або свідки булінгу, нападники або дорослі. Також там доступий номер телефон, за яким можна звернутися за допомогою.

   

  • Приблизно 29% школярів вважають, що зовнішність є приводом для булінгу. Дівчата частіше, ніж хлопці заявляли про булінг на цій підставі. Також 22,6% учнів сказали, що приводом для булінгу можуть стати особливості поведінки – активість, сором’язливість чи нерішучість.