На перервах у школі хочуть зобов’язати говорити українською, повідомляє нардепка Наталія Піпа, яка подала відповідний законопроєкт до Верховної Ради. Текст ще не опублікували, але законопроєкт вже зареєстрований.

У 2021 році усі школи зобов’язали надавати послуги українською мовою, але учні та вчителі можуть продовжувати говорити російською на території школи, наприклад, на шкільному подвір’ї чи стадіоні. Серед тих, хто спілкувався українською і на уроках, і на перервах, було лише 41% школярів, свідчать результати моніторингу 2023-2024 року Державної служби якості освіти України.

За словами нардепки, ось чому потрібні зміни:

  • Тиск на українськомовних дітей, конфлікти через мову і булінг;
  • Діти, які погано знають українську вже в першому класі, мають труднощі із навчанням у школі, відстають у читанні, гірше засвоюють матеріал. Пізніше мають гірші результати на контрольних, ЗНО, НМТ та мають гірші можливості для вступу та роботи в майбутньому.

«Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку. Ми маємо позбутися цього умовного правила в головах у освітян, учнів та батьків «пролунав дзвінок – можна будь-якою мовою», – коментує Піпа.

   

Ми спитали в десятьох різних людей, чому вони говорять українською й чому для них це важливо. Серед них є люди, які раніше говорили російською, а також військовослужбовці, які готові відповісти на тезу «а військові в окопі теж говорять російською».