Найбільша дитяча лікарня України «Охматдит» оголосила тендер у Prozorro на першочергові аварійні роботи в корпусі, який був пошкоджений через російську атаку 8 липня.

Передусім йдеться про роботи, які забезпечать захист корпусу від осінніх і зимових погодних умов. Серед невідкладних аварійних робіт:

  • заміна вікон і дверей, вибитиї під час вибуху;
  • відгородження частини приміщень тимчасовими конструкціями, щоби зберегти будівлю від впливу зовнішніх факторів;
  • захист і часткову заміну інженерних мереж, які після обстрілу РФ лишилися відкритими.

Очікувана вартість робіт – 9,5 мільйонів гривень із ПДВ. Платником виступає благодійний фонд «Таблеточки», а замовником робіт – «Охматдит». Кінцеві пропозиції можна подавати до 9 жовтня, а роботи мають виконати до 15 листопада 2024 року.

Протягом проведення ремонту лікарі продовжать надавати допомогу в корпусі. Згодом оголосять окрему закупівлю на основні відновлювальні роботи.

Передпроєктне обстеження технічного стану будівлі зі складанням кошторису виконував Державний науково-дослідний та проєктно-вишукувальний інститут «НДІпроектреконструкція». Експертну оцінку документації робили в ДП «Укрдержекспертиза». 

   

Після атаки РФ на «Охматдит» благодійники зібрали понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і рахунок Охматдиту. Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень уже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес.

У серпні гендиректор лікарні Охматдит Володимир Жовнір зазначив, що БФ «Охматдит – здорове дитинство» не передає їм зібрані 378 мільйонів на відбудову. Згодом МОЗ відсторонило Жовніра від виконання обов’язків до завершення перевірок щодо його заяви. Зараз триває досудове розслідування. 

   

МОЗ повідомило, що пошкоджений корпус Охматдиту планують відновити до зими. Медзаклад провів «прозорий конкурс» й обрав підрядника на відбудову, утім, МОЗ звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок тендеру на відбудову. Згодом голова МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що тендер скасують і проведуть заново, уже на Prozorro. Також сформували Раду з відновлення «Охматдиту».

   

Зараз майже всі відділення «Охматдиту» відновили роботу, окрім відділення хронічного гемодіалізу. Його пацієнти отримують медичну допомогу в Київській міській дитячій клінічній лікарні №1. Відділення трансплантації кісткового мозку функціонує на базі «Охматдиту» і Київського міського центру нефрології та діалізу. Решту відділень розподілили між будівлями «Охматдиту», які не зазнали ушкоджень або зазнали їх частково.