Нацбанк увів тимчасові обмеження – і тепер з карти на карту можна буде переказати не більше 150 тисяч гривень на місяць. 

Такі ліміти діятимуть пів року й будуть стосуватися переказів саме фізичних осіб (карти P2P, C2С). Ідеться лише про вихідні перекази за всіма рахунками, які відкриті в одному банку.

За даними НБУ, 98% людей не перевищують цю суму, тому обмеження на них не вплинуть. Таку ж цифру називають в управлінні «ПриватБанку».

Обмеження не будуть застосовувати:

  • для переказів грошей між власними рахунками людинии, якщо вони відкриті в одному банку;
  • для людей з підтвердженими джерелами доходів;
  • для переказів юридичним особам;
  • для операцій за реквізитами IBAN;
  • для рахунків волонтерів.

Окрім того, у «ПриватБанку», наприклад, тепер будуть повідомляти користувачам, чиї транзакції входять до виключень, коли вони досягатимуть 50% від свого ліміту переказів. 

У Monobank зʼявилися галочки напроти імʼя в монобанці, які означають переказ на цю банку не впливає на ліміт Нацбанку. Тобто таку галочку отримують вертифіковані волонтери.

Навіщо тоді встановлювати ці обмеження?

Так хочуть боротися з «дропами» – людьми, які за оплату передають реквізити й дані своїх карток стороннім людям. Ці рахунки починають використовувати як «транзитні», щоб переказувати й «відмивати» незаконні кошти. Ідеться про десятки тисяч таких карток.

Чи можуть ці ліміти вплинути на благодійні збори?

Перед тим, як ввести обмеження, НБУ радилися зі спільнотою волонтерів. Тож домовилися, що ліміти не діятимуть під час поповнення й переказу коштів із рахунків фізосіб, які займаються волонтерською діяльністю й ідентифіковані банками як волонтери.

Загалом є п’ять критеріїв волонтерської діяльності. Для ідентифікації треба відповідати щонайменше двом із них. 

   

Ці ліміти анонсували ще наприкінці серпня. Вони стануть лише частиною боротьби з «дропами». Що ще планують зробити, читайте тут.