Велика Британія стала першою країною «Великої сімки» (G7), яка відмовилася від вугільної електроенергії, повідомляє Reuters.  

Понеділок, 30 вересня, став останнім днем роботи єдиної вугільної електростанції в Реткліфф-он-Соар, що біля Ноттінгема. Це поклало край 140-річній історії використання вугільної електроенергії в Британії.

Уряд Великої Британії у 2015-му оголосив план про закриття всіх вугільних станцій протягом десятиліття [до 2025 року] задля досягнення своїх кліматичних цілей. «У той час майже 30% електроенергії в країні виробляли з вугілля, але минулого року ця частка впала до трохи більше 1%», – пояснюють у Reuters.

До того ж падіння вугільної енергетики допомогло вдвічі знизити викиди парникових газів у Великій Британії, починаючи з 1990 року. У країні планують досягти нульового рівня викидів до 2050-го, а також декарбонізувати сектор електроенергії до 2030-го. Для цього в країні використовуватимуть відновлювальні джерела вітрової й сонячної енергії.

Решта країн «Великої сімки» також планували припинити використання вугілля до середини цього десятиліття. Однак Японія, Німеччина й США прямо залежать від вугілля, тож мають труднощі з досягнення цих цілей. Вугільна енергетика становить понад 25% електроенергії Німеччини й понад 30% енергії Японії.

   

У 2021-му Португалія закрила останню в країні вугільну електростанцію Pego. У країні планували закрити всі вугільні електростанції до 2030 року, але план випередили на 9 років. 

Португалія стала четвертою країною Європейського Союзу, яка відмовилася від спалювання вугілля для виробництва електрики. Раніше це зробили Бельгія, Австрія й Швеція.

обкладинка: PA Media