Через пил із Каспію в Києві 1 й 2 жовтня очікують значне погіршення якості повітря, повідомляє Український гідрометцентр. 

Як убезпечити себе й зменшити вплив забрудненого повітря, розповіли в Мінохорони здоров’я:

  • не виходити на вулицю без нагальної потреби;
  • використовувати респіратори або захисні маски на вулиці. Якщо масок немає, то рот і ніс варто прикривати зволоженою тканиною;
  • вимкнути вентиляційні системи, які забирають повітря з вулиці;
  • приймати душ кілька разів на день;
  • проводити вологе прибирання вдома й на робочих місцях. Також можна поставити ємності з водою для додаткового зволоження;
  • зачинити вікна й двері, ущільнити отвори скотчем або зволоженою тканиною;
  • пити воду мінімум два-три літри на день. Фахівці рекомендують мінеральну лужну воду для відновлення втрачених солей.

Що відомо про пилову бурю з Каспію

У Каспійській низовині сьогодні, 30 вересня, спостерігається пилова буря й високе запилення повітря. Цей дрібний пил уже осідає в Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій і Луганській областях. Також невелика кількість пилу потрапляє на територію Черкаської й Кіровоградської областей.

Зокрема, жителі Херсона, Кременчука вже кажуть про «жовтий туман із запахом», а на півночі Полтавської області «білі машини стають жовтими, усе, як у тумані, й важко дихати».

На територію Києва й області пил потрапить орієнтовно 1–2 жовтня, але його кількість буде значно меншою. У Київській, Чернігівській і Сумській області якість повітря може погіршуватися ще й через задимлення. 

Таке погіршення повітря в Україні протримається приблизно до п’ятниці, 4 жовтня, коли зміниться напрям вітру. За словами фахівців, пил потраплятиме до нас хвилями, поліпшення чергуватимуться з погіршеннями видимості і якості повітря.

На територію Київщини пил потрапить 1 й 2 жовтня, але його кількість
буде меншою. Фото: Український гідрометцентр

   

За останні місяці до України щонайменше двічі долітав пил із Сахари. Одного разу він мав «сухий» вигляд, а іншого – випав із дощем. «Віледж» розбирався, звідки береться пил, чому такі випадки почастішали і що з цим робити. 

Фото й обкладинка: Український гідрометцентр