Рух громадського спротиву «Жовта стрічка» разом із Dovidka.info запускають сервіс «Ти в Україні» для українців в окупації з безкоштовним і якісним VPN і спеціальним браузером.

Сервіс допоможе українцям залишатися на зв’язку, навіть якщо росіяни будуть блокувати українські сайти або спробують ізолювати інтернет. До того ж ініціатори проєкту кажуть, що почастішали випадки, коли саме провайдери повідомляють окупантам про проукраїнську активність, тож VPN допоможе цього уникнути.

Також на сайті є поради з безпеки й спротиву, підготували інформацію про зв’язок, пошук інформації, кіберзахист. Ще розповідають, що робити під час хімічної атаки або атаки фосфором, як очистити воду для пиття, як зупинити кровотечу й надати першу допомогу при контузії.

Як скористатися

Треба перейти на сайт за посиланням і заповнити коротку форму. Після підтвердження українці отримають інструкції з підключення до VPN і браузера. Отримати доступ до них можуть лише українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

За кілька годин роботи сервісу його розробники отримали «дуже багато заявок» і фізично не встигають їх опрацьовувати. У команді пообіцяли відповісти всім протягом 24 годин.

   

Рух «Жовта стрічка» почався в Херсоні й став символом мирного протесту: від розвішування стрічок і плакатів – до виявлення колаборантів. Активісти досі продовжують діяти на тимчасово окупованих територіях.

Редакція «Віледжа» запитала в координатора «Жовтої стрічки» Івана про те, які правила й заборони є в русі; як активісти спілкувалися одне з одним, коли був відсутній зв’язок, і що робили, якщо мирний протест переставав бути мирним.

Обкладинка: «Ти в Україні»