64-річна американка скористалась капсулою для самогубств у Швейцарії в лісі поблизу німецького кордону, повідомили в The Guardian та Associated Press.

Поліція Швейцарії відкрила кримінальне провадження і заарештувала кількох людей за підозрою у підбурюванні та пособництві до самогубства. Поліцейські вилучили капсули, а тіло жінки доставили до Інституту судової медицини для розтину.

Як працює капсула смерті

У герметичній капсулі Sarco смерть має настати після того, як людина у ній натискає на кнопку й випускає азот. Так, рівень кисню знижується, що нібито не завдає людині страждань. Таку капсулу розробив австралійський лікар і фізик Філіп Нічке. Раніше він кілька разів випробовував капсулу з використанням кисневої маски.

Американка померла за п’ять хвилин

За словами розробника, смерть жінки була «легкою і безболісною». Нічке спостерігав за показниками її пульсу й кисню у крові. За дві хвилини після натискання кнопки вона втратила свідомість, а через три померла. «Ми бачили посмикування м’язів на її руках, але вона, мабуть, уже була непритомна. Це виглядало саме так, як ми очікували», – розказав про смерть жінки Нічке.

Жінка хотіла померти через сильні болі

Американка казала, що хотіла померти протягом останніх двох років – відколи в неї діагностували важке захворювання, що супроводжується сильними болями. За її словами, сини жінки підтримали її рішення. Психіатр оглянув американку й зазначив, що вона повністю психічно здорова.

У герметичній капсулі Sarco смерть має настати після того,
як людина у ній натискає на кнопку й випускає азот фото: The Guardian

Розробник кілька разів випробовував капсулу
з використанням кисневої маски фото: The Guardian 

   

У Швейцарії офіційно дозволене асистоване самогубство, але за умов, що в процесі не беруть участі сторонні люди. Водночас у країні заборонена евтаназія – умисне позбавлення життя хворої людини.

Фото й обкладинка: The Guardian