Загальна чисельність жінок у Збройних силах України становить приблизно 68 тисяч, повідомила державна секретарка Міноборони Людмила Дараган.

З цієї кількості понад 48 тисяч жінок – військовослужбовиці. Безпосередньо в зонах бойових дій перебуває приблизно п’ять тисяч жінок. «Сьогодні жінки всюди – тримають тил, працюють на важких посадах, воюють у лавах ЗСУ», – каже Дараган.

За словами держсекретарки, це стало можливим завдяки змінам у гендерній політиці Міноборони. Зокрема, у 2018-му жінки змогли проходити службу на бойових спеціальностях.

Також за цей час вдалося покращити рівень речового забезпечення військовослужбовиць. Наприклад, у 2023-му з’явилася літня жіноча військова форма. Напередодні була доступна лише парадна.

   

За час повномасштабної війни кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч. Порівняно з 2021-м, ця кількість збільшилась на 40%. Нині жінка в армії може бути водійкою, гранатометницею, заступницею командира розвідгрупи, командиркою БМП, ремонтницею, кулеметницею, снайперкою тощо.

   

Перший бронежилет для військовослужбовиць у Міноборони сертифікували наприкінці грудня 2023 року. Він має звужені плечі й розширений низ. Пізніше представили ще один бронежилет для жінок-військових. Його укомплектували демпферними подушками, які допоможуть підігнати бронежилет під анатомічні особливості кожної жінки.

Уперше в історії Збройних сил України для жінок, які служать в армії, створили уніфіковану військову форму. Першу тестову партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже безкоштовно передали українським захисницям. Також для жінок-військовослужбовиць створили лінійку полегшених бронеплит. 

Обкладинка: ApміяInform