У Києві практично повністю зникли горобці через косіння трави у місті й гламуризацію парків, зазначив український біолог та еколог Володимир Борейко.

Порівняно з попередніми роками їх кількість впала в 50 і більше разів. Це призведе до екологічної катастрофи, бо через зникнення горобців можуть загинути київські парки, каже Борейко. 

Чому без горобців загинуть парки

Без горобців шкідники можуть знищити усі парки й сади в місті. «Немає горобців і це значить для каштанової молі, яка знищує дерева й кущі, – справжнє роздолля. Саме через неї на листі з’являються руді плями», – пояснив фахівець.

Є дві причини зникнення горобців

«Те, що творить «Київзеленбуд» і ЖЕКи за допомогою сінокосіння – це справжній екоцид», – каже Борейко. Особливо небезпечне систематичне скошування трави. Пташенята горобців, котрі тільки вчаться літати, годуються комахами, а через надмірний скіс страви, ці комахи майже зникли. До того ж, через гламуризацію київських парків вирубують старі дуплисті дерева й птахам ніде гніздитися. 

У Китаї також знищували горобців

Наприкінці 1950-х років у Китаї знищували горобців, їх збивали палицями. Унаслідок цього розплодилися гусениці, які з’їли врожай і від голоду померли майже 20 мільйонів китайців.

   

У серпні проводили опитування в «Києві Цифровому» й з’ясували, що 66% киян прагнуть, щоби в місті збільшили кількість ділянок без скошування трави. Зараз у місті визначали понад 40 ділянок, де не проводять скошування трави.

   

У 2023 році місто ухвалило рішення не скошувати різнотрав'я на деяких ділянках, оскільки тоді вони менше нагріваються й краще утримують дощову воду. Також у липні КМДА закликала тимчасово відмовитися від косіння трави в аномальну спеку. Проте наприкінці липня у Київзеленбуді повідомили, що відновили скошування трави у парках, скверах і на бульварах через спад температури.

Обкладинка: Animalia Bio