У Києві реставрують палац культури «Дарниця», повідомляє керівник Дарницької РДА Микола Калашник.

Палац збудували за проєктом архітектора Віктора Єлізарова та коштом залізничників. Будівлю ввели в експлуатацію 4 квітня 1951 року. Там розташована глядацька зала та літній театр, кожний з яких розрахований на 400 осіб.

У закладі працює 19 гуртків для людей різного віку, які відвідують понад півтисячі осіб. Також у палаці проходять театральні вистави та районні заходи, знімають та показують фільми.

Проте технічний стан будівлі непридатний до нормальної експлуатації згідно з висновком державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій. Капітальні стіни будівлі ураження грибком, що призводить до порушення гідроізоляції, надмірного зволоження, протікання покрівлі та руйнування архітектурного декору.

Палац культури почали чергами реставрувати з 2021 року. Зараз вже повністю відновили покрівлю, замінили інженерні мережі та організували укриття в підвальному приміщенні. Також розпочали роботи на вхідній групі.

   

Будівля палацу культури «Дарниця» − єдина пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення в Дарницькому районі, що занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Фото: Микола Калашник