Інклюзивне спортивне містечко «Локо Сіті» на місці зруйнованого клубу «Локомотив» на Солом'янці спроєктують архітектурні бюро Big City Lab і Pupa за підтримки фонду Говарда Баффета, повідомляють в Укрзалізниці.

Що сталося з «Локомотивом»

Найстаріший професійний футбольний клуб «Локомотив» був зруйнований російською ракетою у січні 2024 року. Там тренувалося більше 700 дітей, серед них 270, які виїхали з окупованих чи прифронтових регіонів.

Хто взяв участь у конкурсі

У липні 2024 року Укрзалізниця почала відкритий конкурс на проєктування інклюзивного спортивного містечка. До обговорення доєдналося 17 компаній, але безпосередньо для конкурсу свої концепції представило лише п’ять: Balbek Bureau, Rembud Project Center, ТОВ «Спортпроект», ДП МОУ «ЦПІ» та в колаборації урбан-бюро Big City Lab і Pupa. Останні виграли конкурс (команда Big City Lab спроєктувала урбан-парк на ВДНГ).

Що передбачає концепція

У Big City Lab розповідають, що створюватимуть простір, відкритий для залізничників та їхніх родин, професіоналів та ентузіастів спорту, дітей і батьків й загалом всіх мешканців столиці. За словами очільниці бюро Вікторії Тітової, простір робитимуть для всієї громади Солом’янського району, яка налічує близько 400 тисяч людей.

За задумом, на стадіоні можна буде пограти не лише у футбол, а також у інші популярні види спорту – баскетбол та волейбол, біг та скелелазіння, плавання і бокс.

Простір хочуть адаптувати для всіх маломобільних груп населення в розрізі фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності, а також із урахуванням потреб ветеранів і військових. Інфраструктуру планують зробити мультифункціональною, орієнтуючись на потреби гравців та вболівальників. Крім того, впроваджуватимуть енергоефективні рішення та використовуватимуть відновлювальні джерела енергії.

Також орієнтуватимуться на збереження історії клубу «Локомотив», ревіталізуючи та повторно використовуючи будівлі, що вже існують. Обіцяють, що стадіон стане лендмарком міста й буде легко впізнаваним і водночас впишеться в архітектурний ансамбль району.

Перший етап концепції мають допрацювати до кінця грудня. Для цього залучатимуть представників Солом’янського району, із якими проводитимуть партисипації (обіцяють скоро опублікувати детальний анонс).

Другий етап концепції передбачатиме створення реабілітаційного центру та музею футбольного клубу «Локомотив», додає очільниця Big City Lab Вікторія Тітова.

Фото: Big City Lab