Мережа книгарень Vivat збирає книги для Холодногірської бібліотеки Харкова. Акцію організовують до Всеукраїнського дня бібліотек.

Фонди бібліотеки на 80% складаються з російськомовних видань, що підлягають списанню. Також багато книг були знищені або сильно пошкоджені через затоплення в червні 2023 року. Найбільше бібліотека потребує книг у жанрах детективу, трилеру, романтичної комедії, класики й фентезі.

Що відомо про бібліотеку?

У Холодногірській бібліотеці проводили поетичні читання, музичні вечори, презентації книжок, а також курси української мови. Наприклад, там виступали українські письменники: Макс Кідрук, Дара Корній і Сергій Жадан.

За словами директорки бібліотеки, простір повʼязаний з українськими літераторами 20-х років минулого століття. Зокрема, ідеться про письменників, які мешкали в будинку «Слово», серед яких Володимир Сосюра, Юрій Яновський, Андрій Головко й інші. Також простір бібліотеки адаптували під концертний майданчик для музичних виступів.

Як долучитися до збору?

Щоб підтримати бібліотеку, потрібно принести книги в книгарні Vivat за адресами:

  • Київ: вулиця Петра Сагайдачного, 8, і вулиця Велика Васильківська, 101;
  • Львів: Галицька площа, 12;
  • Харків: вулиця Квітки-Основʼяненка, 2, і вулиця Сумська, 67;
  • Івано-Франківськ: вулиця Труша, 4, і площа Ринок, 5;
  • Вінниця: вулиця Архітектора Артинова, 4;
  • Чернівці: вулиця Героїв Майдану, 4.

Також книги можна приносити до харківської кавʼярні «ЛяТюШо» за адресою вулиця Квітки-Основ'яненка, 4/6. Акція діятиме з 30 вересня до 13 жовтня 2024 року.

 

23 травня 2024 року чотири російські ракети влучили в друкарню Factor Druk у Харкові. Вона була однією з найбільших і найсучасніших друкарень у Європі. Видавництво Vivat тісно повʼязане з друкарнею Factor і є частиною одного холдингу.

У нашому інтервʼю з генеральною директоркою Юлею Орловою ми говорили про втрати, кількість книжок, які не вдалося отримати, видавничий ринок і майбутнє української книги загалом.