Активісти «Тисячі дверей Одеси» відреставрували старовинні історичні двері внутрішньодворового флігеля будинку Піткіса 19 століття.

На дверях лишили оригінальні латунні ручки, які відчистили від бруду й вони знову «засяяли». Також за ескізом відновили ґрати на клепках. Двері покрили лазур’ю і маслом для захисту, а латунні пластини захищають плінтуси від погоди й котів, додали в ГО.

Двері відчиняються у бік двору, тож для цього встановили вбудований дотягувач, що забезпечує плавне зачинення історичних дверей, кажуть активісти. 

Ось такий вигляд двері мали до та після реставрації Фото: «Тисячі дверей Одеси»

Активісти зберегли оригінальні латунні ручки Фото: «Тисячі дверей Одеси»

Для дверей за ескізом відновили ґрати на дверях Фото: «Тисячі дверей Одеси»

Також встановили вбудований дотягувач, що забезпечує
плавне зачинення дверей Фото: «Тисячі дверей Одеси»

   

Будинок побудували за проєктом архітектора Ніса в 1880 році. Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. Одеський художник Юрс виконав фрески на стелі будинку. У 2020 році будівлю реставрували – тоді частину фресок зашпаклювали й нанесли сучасний розпис. 

   

Проєкт «Тисяча дверей Одеси» запустили в лютому 2019 року. Фахівці реставрують і відтворюють автентичні двері та ворота в місті, популяризуючи ідеї збереження культурної спадщини. Це спільний проєкт організацій Urban Inst, «Архітектура Одеси» і громадського простору 4City. Ідея проєкту зародилась після успішного досвіду реставрації дверей у Львові й Івано-Франківську.

ФОТО й обкладинка: «Тисячі дверей Одеси»