Фахівці КП «Плесо» почали роботи з відновлення озера Синє, що на Виноградарі.

Зараз спеціалізована техніка розчищає дно озера і його берегову лінію, а далі очистять з’єднувальну протоку. Загалом у межах проєкту з відновлення Синього мають наповнити озеро водою й повернути його до природного стану.

Роботи фінансують зі спеціального фонду, який працює саме із заходами з охорони довкілля. 

   

Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар, що в Подільському районі Києва. Воно утворилася ще в льодовиковий період, пише КМДА. Доказом цієї версії називають наявність на дні синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Рятувати обміліле озеро збиралися ще у 2022 році, але через повномасштабну війну роботи не виконали. На ревіталізацію Синього тоді виділили 35 мільйонів гривень, але розподіл коштів мали узгодили з військовою адміністрацію. Там розглядали його більше, ніж півтора місяця, але Возний запевняє, що розподіл коштів підпишуть. Згодом озеро планували відновлювати орієнтовно в середині вересня 2023 року.

Шостий тендер на розчищення й благоустрій озера не відбувся. Щоразу пропозиції учасників відхиляли. У серпні 2024 року тендер оголосили всьоме й обрали підрядника.

Обкладинка й фото: КМДА