Готель «Україна» продали на аукціоні за 2,5 мільярда гривень, повідомляє заступниця керівника Офісу Президента Юлія Свириденко.

Стартова вартість готелю «Україна» становила понад один мільярд гривень, а в результаті аукціону ціна зросла у 2,4 раза від початкової вартості. За лот змагались три учасники. 

Переможцем аукціону стало ТОВ «Ола Файн», засноване у 2021 році. Власник компанії – бізнесмен Максим Кріппа, який у 2023 році придбав бізнес-центр «Парус», а також готель «Дніпро» на Хрещатику у 2020-му. Кріппа також є кінцевим бенефіціаром компанії GSC Game World, яка розробляє другу частину відеогри S.T.A.L.K.E.R.

Переможець має впродовж 30 робочих днів сплатити його вартість. Крім того, відповідно до умов продажу, потрібно:

  • зберегти основний вид діяльності підприємства;
  • упродовж шести місяців сплатити майже 14,7 мільйона гривень боргів із заробітної плати й перед бюджетом;
  • погасити прострочену кредиторську заборгованість у розмірі 21 мільйона гривень;
  • забезпечити соціальні гарантії працівникам відповідно до вимог закону;
  • також не можна звільняти працівників упродовж шести місяців.

«Приватизація – це не тільки прямі надходження в бюджет, це нові інвестиції для розвитку економіки. Наш амбітний план – у цьому році отримати від приватизації чотири мільярди гривень», – каже Свириденко.

За її словами, до бюджету вже надійшло 2,4 мільярда гривень за період січень-серпень 2024 року. Також сплатили 447,1 мільйона гривень ПДВ і 517,6 мільйона гривень боргових зобовʼязань. Загалом до Фонду державного майна передали понад 1200 підприємств за останні два роки.

 

Чотиризірковий готель «Україна» розташований на майдані Незалежності й підпорядковується фонду. Зали готелю «Україна» вміщають до 250 людей, там проводять близько 15 конференцій щомісяця, але він недозаповнений.

Фонд держмайна вирішив виставити його на приватизацію через накопичення боргів понад 45 мільйонів. У серпні архітектори Ribas Hotels Group і Temo Hotel Design створили нову концепцію готелю «Україна».