Волонтери DIY Kyiv прибирають сміття із закинутої території, де раніше була історична памʼятка, щоби створити там дзен-парк і травма-інформований простір для вшанування памʼяті загиблих поліцейських, повідомляють у громадській організації. 

Звідти вже вивезли понад 30 кубів сміття власним коштом і зусиллями, тож волонтери вирішили звернутися до підприємств поруч, які забруднювали ділянку. 

Хто так засмітив територію на Подолі 

«По обидва боки від майбутнього саду розміщені Фролівський монастир і Київське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, що роками сперечалися, хто викидатиме сміття на закриту територію, що належить киянам. Зрештою викидали всі», – кажуть волонтери. Серед сміття – купи лахміття, старі меблі й обладнання, протезні гільзи й черепи тварин. На території також є два гаражі, які належать підприємству.

В організації вирішили звернутися до директора компанії Костянтина Рикала по допомогу з прибирання «власного ж непотребу». Рикало не з’явився на заплановану зустріч із двох причин, зазначають волонтери:

  • згідно з даними YouControl бенефіціарний власник ТОВ «Реал Славутич 1», який купив підприємство, Роман Лунін протягом півтора року не виплачує працівникам заробітну плату, а директор не хоче відповідати за бездіяльність;
  • власник і директор не готові нести відповідальність за халатне поводження з відходами.

Телефоном Костянтин пообіцяв розібратися зі «сміттєвою» ситуацією цього ж тижня [із 16 по 22 вересня]. Та тільки волонтери залишили підприємство, його власник і начальник наказали працівникам нічого не робити. Тож волонтери оформили офіційне звернення. Вони вимагають, щоби підприємство прибрало сміття з ділянки й демонтувало або перенесло гаражі.

Що волонтери створюють на місці колишньої історичної будівлі

Новий дзен-парк на Притисько-Микільській, 3, почали створювати ще три тижні тому. Раніше тут стояла історична будівля, яку знесли в 1985 році. Відтоді територія заросла й сюди почали скидати сміття.

У новому парку містяни зможуть самостійно вирощувати овочі, фрукти і ягоди. Команда розробляє концепцію вертикального саду. Ініціатива належить данському урбаністу Мікаелю Колвінну-Андерсену, який раніше допоміг розробити терапевтичний сад біля психлікарні Павлова. 

Як допомогти?

Щовихідних, із 10:00 по 17:00, волонтери запрошують небайдужих містян на толоки. Поки що розчистили приблизно половину території. Із собою просять приносити пилки, лопати, граблі й інший інвентар. Рукавички й воду даватимуть на місці, але із собою можна прихопити склянку, чашку чи пляшку для води.

Проєкт вертикального дзен-парку з городами. Фото: «Хмарочос»

На закинутій території лежать купи лахміття, старі меблі
й обладнання, протезні гільзи. Фото: DIY Kyiv

На ділянці також лежить багато кісток і черепів тварин, імовірно
це сміття Фролівського монастиря московського патріархату. Фото: DIY Kyiv

Волонтери надіслали звернення до власника Київського експериментального
протезно-ортопедичного підприємства з вимогою прибрати сміття й демонтувати
або перенести гаражі із закинутої території Фото: DIY Kyiv

   

Данський містопланувальник і дизайнер Мікаель Колвілл-Андерсен займається ініціативою Bikes 4 Ukraine, яка збирає вживані велосипеди з Європи й відправляє в Україну. Останні місяці велоурбаніст перебував у Києві й працював над створенням тут терапевтичного саду. Іще один такий сад планують облаштувати у Львові, на базі центру реабілітації Unbroken.

Редакція The Village Україна запитала Колвілла-Андерсена про простір і чому це важливо.

Фото й обкладинка: DIY Kyiv, «Хмарочос»