Історичний будинок Лук’янівської поліцейської дільниці на вулиці Січових Стрільців, 91, почали розбирати учора, 17 вересня, повідомив пам’яткоохоронець Дмитро Перов.

За його словами, будинок внесений до Переліку цінної історичної забудови, що потребує додаткового захисту ще з 2021 року. За три роки департамент охорони культурної спадщини КМДА не надав будівлі статус пам’ятки. А департамент територіального контролю міста видав картку на порушення благоустрою – «ремонт будівлі».

Згідно з проєктом у будівлі мали замінити покрівлю згідно з будівельними нормами, провести теплоізоляцію, замінити двері й вікна, відновити окремі конструкції будівлі й функціональні об’єкти. Усі роботи запланували проводити без втручання в наявні несучі конструкції. Підрядником «ремонтних робіт» є ТОВ «Ягуар». Це та сама компанія, що влітку руйнувала Лісопильню Сніжка на Турівській, каже Перов. 

UPD. Уранці 18 вересня до території поліцейської дільниці приїхала вантажівка, будівельники вивозять цеглу, повідомили в ГО «Спадщина».

UPD. У департаменті охорони культурної спадщини КМДА повідомили, що направили до будинку інспектора. За його словами, активних будівельних робіт на місці не зафіксували, проте всередину інспектора не допустили. На момент огляду ворота на будівельний майданчик були зачинені.

За результатами огляду виявили, що інформаційний стенд на території відсутній. Інспектор департаменту залишив повідомлення з вимогою зʼявитися танадати наявну дозвільну і проєктну документацію.

Історичну Поліцейську дільницю на вулиці Січових Стрільців, 91,
почали розбирати фото: Дмитро Перов

Увечері 17 вересня роботи на території припинили.
У будівлі повністю розібрали дах Фото: Дмитро Перов

Уранці 18 вересня до території дільниці приїхала вантажівка,
щоб вивозити цеглу Фото: ГО «Спадщина»

   

Будинок Поліцейської дільниці на Січових Стрільців збудували за проєктом архітектора Іполіта Ніколаєва в 1901 році. Будівля має два поверхи зі сторони вулиці Січових Стрільців, а зі сторони вулиці Дмитрівської – три. У радянські часи тут була поліцейська дільниця, а потім податкова, яка виїхала у 2013 році.

   

У травні на території будинку помітили невідомих, які руйнували споруду. На місце викликали поліцію, а після огляду території виявили мішки з цеглою і встановили, що всі несучі конструкції знесені.

Фото й обкладинка: Дмитро Перов