Київ планує викупити землю, що ввійшла до заказника «Протасів Яр» імені Романа Ратушного. 

Проєкт цього рішення вже зареєстрували й винесуть на найближче засідання Київради, пояснює заступник міського голови Володимир Бондаренко. Викуп планують профінансувати з міського бюджету, за кошти з продажу й оренди земельних ділянок. Ціну визначать експерти після оцінки й переговорів.

Раніше ГО «Захистимо Протасів Яр» просила Київраду про переговори із власником землі, утім вони «зайшли в глухий кут». Власник намагався використати цю землю під часткову забудову, але тепер погодився, що землі викуплять. Утім він має право на відшкодування, оскільки ділянку йому продали ще 20 років тому.

   

Активіст і військовий Роман Ратушний загинув під Ізюмом 9 червня 2022 року. Він також відомий словами: «Що більше росіян ми вб’ємо сьогодні, то менше їх доведеться вбити нашим дітям». 

За життя Ратушний очолював ініціативу «Захистимо Протасів Яр» і боровся проти забудови території. Під час прощання із ним Віталій Кличко пообіцяв залишити Протасів яр зеленою зоною в памʼять активіста. А у листопаді 2023 року Київрада одноголосно проголосувала за присвоєння заказнику «Протасів Яр» імені Ратушного.

В пам'ять про Романа Ратушного у місті також організовують фестиваль «Протасів Яр» й провели його вже двічі. Так хочуть популяризувати сучасне й традиційне мистецтво, українську історію й правозахисні ініціативи.

   

Окружний суд дозволив забудову Протасового яру ще у вересні 2019 року. На ділянці за вулицею Миколи Амосова ТОВ «Дайтона груп» збиралася побудувати багатофункціонального комплексу Tourbillon. У грудні 2019 року КМДА оскаржила таке рішення. Проти забудови також виступили місцеві жителі.

У 2020 році Київська міська рада повернула ділянці статус зеленої зони, яка не підлягає забудові. Окружний суд визнав це рішення протиправним, а Шостий апеляційний адміністративний суд підтримав КМР. У червні 2021 року Київська міська рада також вирішила оскаржити рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо забудови Протасового яру.

Зрештою справу передали до Верховного Суду, який у січні 2022-го підтвердив законність рішення Київської міської ради щодо заборони будівництва в Протасовому яру. Забудовник подав скаргу на це рішення, але Верховний Суд відмовився задовольнити її й залишив у силі рішення суду другої інстанції, визнавши договір забудовника про суборенду недійсним. У липні 2022 року депутати міськради проголосували за створення ландшафтного заказника «Протасів Яр».

Фото: Володимир Бондаренко