На Контрактовій площі в Києві відкрили тимчасову Алею пам’яті українського журналіста й активіста Георгія Ґонґадзе, якого вбили 24 роки тому.

Алею створили з інформаційних банерів про життя й діяльність Ґонґадзе. «Вона покликана продемонструвати внесок Георгія в становлення демократичної України, громадянського суспільства, поширення «українського голосу» у світі», – кажуть автори проєкту.

Учасники меморіальної акції поклали квіти до могили Ґонґадзе, що на подвір’ї церкви Миколи Набережного на Подолі. Побачити експозицію можна перед Києво-Могилянською академією до 22 вересня.

   

Журналіст Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року знайшли тіло без голови в лісі під Таращею на Київщині. За висновками експертів воно могло належати Ґонґадзе.

У листопаді 2000 року Олександр Мороз заявив на засіданні парламенту заявив, що має аудіозаписи, які вказують на причетність вищого керівництва України до вбивства Ґонґадзе. Леонід Кучма відкинув звинувачення на свою адресу.

Згідно зі слідством журналіста вбили співробітники міліції Микола Протасов, Олександр Попович, Валерій Костенко й Олексій Пукач. У 2008 році Костенка й Поповича засудили до 12 років позбавлення волі, а Протасова – до 13 років, який помер у колонії у 2015 році. Пукача засудили до довічного позбавлення волі у 2013 році.