Садибу Барбана, що на вулиці Обсерваторній, внесли до реєстру об’єктів культурної спадщини Києва, ідеться в наказі департамента охорони культурної спадщини КМДА.

З 13 вересня 2024 року садиба має статус щойно виявленого обʼєкта культурної спадщини. «Для цього міській владі потрібне було одне рішення Ради національної безпеки і оборони України, 23 акції протесту, шість толок і три роки часу..» – коментує активіст Дмитро Перов. 

   

Садиба Барбана – одноповерхова будівля 19 століття, роком побудови вважається 1891-й. Вона розташована на вулиці Обсерваторна, 6, поблизу Львівської площі.

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. Із 1970-х pоків у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». З 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень».

Улітку 2021 року забудовник зруйнував флігель поряд із будинком і частково розібрав основну будівлю попри протистояння з місцевими мешканцями й активістами. За даними «Мапи Реновації», головний фасад і половина будинку ще вціліли. Рада нацбезпеки України постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана. А в КМДА пообіцяли відреставрувати будівлю.

Проте 21 січня 2022-го стало відомо, що Шевченківський районний суд скасував арешт на земельну ділянку, на якій розташована садиба (уперше арешт наклали в серпні 2021-го). Забудовник вирішив остаточно демонтувати будівлю, але активісти заблокували техніку й побудували барикаду. Наприкінці січня на садибу Барбана знову наклали арешт.

У листопаді 2023 року садибу визнали історичною памʼяткою. А в серпні 2024 року рекомендували занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Редакція The Village Україна детально розповіла історію боротьби місцевих мешканців за збереження будівлі.