Гаага в Нідерландах стала першим містом у світі, де заборонили рекламу продуктів, що працюють на викопному паливі та послуг, які руйнують клімат, пише The Guardian.

Відповідно до закону на вулицях міста заборонено рекламувати бензин, дизель, авіації та круїзні лайнери. Зокрема, йдеться про рекламу на щитах і автобусних зупинках. Обмеження набудуть чинності з наступного року.

Рішення прийняли після заклику голови ООН Антоніу Гутерреша до урядів та медіа щодо здійснення відповідних заборон. Водночас інші міста також намагалися обмежити рекламування продуктів і послуг, повʼязаних із викопним паливом.

Наприклад, у травні в Единбурзі погодились заборонити рекламу компаній, які працюють на викопному паливі, на рекламних площах, які належать місцевій раді. Крім того, компанії, які продають відповідну продукцію, не можуть спонсорувати заходи чи інші партнерства в місті.

Доцент кафедри екологічної психології Rijksuniversiteit Groningen Тійс Буман каже, що реклама викопного палива підриває кліматичну політику, оскільки нормалізує відповідну поведінку. Досвід Гааги може сприяти виникненню подібних кампаній в усьому світі.

 

У 2023 році на кліматичному саміті COP28 у Дубаї представники майже 200 країн досягли угоди про довгострокову відмову від викопного палива: газу, вугілля й нафти.