Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування і визначив, хто на думку українців має насамперед відповідати за дітей, планування свят і вихідних, прибирання і приготування їжі, захист країни. 

Спершу респондентів запитали, яке слово асоціюється у них з рівністю між чоловіками та жінками. Це власне «рівність», «рівноправ’я», «немає рівності», «кохання» і «повага». Із фемінізмом в опитуваних асоціюються слова «жінка», «боротьба», «негатив», «рівність», «дурість» і «сила жінки».

Все ж 53% опитаних відповіли, що рівність для них важлива на 9-10 балів по десятибальній шкалі. Водночас 8% респондентів позначили рівність важливою на 0–3 бали.

Тож хто має відповідати за дітей, а хто іде в армію?

93% опитаних відповіли, що піклуватися про дітей мають на рівних і чоловіки, і жінки. Лише 6% думають, що це обов’язок жінок. За літніми батьками мають так само доглядати на рівних і чоловіки, і жінки.

87% українців зазначили, що відповідальними за планування сімейного дозвілля і побудову кар’єри рівною мірою мають бути чоловіки і жінки. Однак, 12% опитаних вважають, що кар’єру будувати мають саме чоловіки, а 10% називають жінок відповідальними за планування вихідних і сімейних свят. 

Доглядати за садом, городом і водити автомобіль також рівноцінно мають чоловіки і жінки, кажуть респонденти. Але 8% зазначають, що за сад-город більш відповідальні жінки, і 15% підтримують те, що керувати автомобілем більш «чоловіча» справа.

80% опитаних за те, що обов’язок закупівлі продуктів рівномірно лягає і на чоловіків, і на жінок. Але 15% кажуть, що все ж відповідати за покупки мають жінки. Такий самий відсоток вважає, що керувати сімейним бюджетом теж мають жінки. Хоча 77% опитаних впевнені, що мають рівні права у формуванні бюджету.

Відповідальністю жінок прибирати вдома й готувати їжу називають 25% і 32% опитаних відповідно. Хоча 74% запевняють, що за прибирання відповідальні рівною мірою усі, а за приготування їжі  – 67%. 

Водночас 62% опитаних кажуть, що [фінансово] забезпечувати сім’ю мають рівноцінно чоловіки й жінки. Хоча 37% впевнені, що це відповідальність насамперед чоловіків. Те саме стосується і питання ремонтів: 54% кажуть, що за ремонт відповідальні обидва, але 45% вважають більш відповідальними чоловіків.

46% респондентів кажуть, що захист країни – це рівноцінний обов’язок, однак понад половина опитаних стверджують, що насамперед за це відповідальні чоловіки.

Гендерне дослідження щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків в українському суспільстві проводили протягом 27 лютого – 15 березня 2024-го року на замовлення Національного демократичного інституту. За цей час провели 2509 інтерв'ю за допомогою методу комп’ютерної системи телефонних опитувань. 

Це відповіді на питання залежно від статі респондентів. Загальні відповіді
ми подали вище в тексті Фото: скриншот із дослідження КМІС

Тут продовження відповідей на питання Фото: скриншот із дослідження КМІС

   

На військові вакансії майже порівну відгукуються жінки й чоловіки (49% і 51% відповідно). Жінки найчастіше відгукуються на посади медикині, фельдшерки, бухгалтерки й діловодки, а чоловіки – електрика, кінолога, гранатометника, сапера, капелана, командира відділення, інженера з ремонту дронів, водія. Приблизно однакову кількість шукачів роботи обох статей цікавлять вакансії вебдизайнера, військового кухаря, психолога й заступника начальника штабу.

Фото й обкладинка: iStock, скриншот із дослідження КМІС