Українці можуть покращити доступність аптек для маломобільних. Як це зробити, пояснили в громадській організації «Доступно.UA».

Через відсутність пандусів, високі пороги й інші бар’єри багато українців не можуть вільно й самостійно отримати необхідні послуги та ліки. «Це не просто незручність, це порушення прав людини, що є причиною звернення до Держлікслужби – органу, що видав ліцензію», – пояснюють в організації.

Як покращити доступність аптек?

Українців закликають фіксувати на фото бар’єри – сходи без пандусів, пороги, які заважають вільному проходу, ненормативні пандуси, а також приміщення, де порушують доступність.

Також треба сфотографувати всю інформацію з «куточка споживача». Обов’язково треба зафіксувати адресу й повну назву аптеки, номер аптеки, код ЄДРПОУ та адресу для листування.

Потім усі фото та коротку інформацію про бар’єри треба надіслати на пошту [email protected], через гугл-форму або в Telegram юристу «Доступно.UA». Організація передасть усю інформацію до місцевої Держлікслужби. Після перевірки аптек, порушення в них мають усунути. Якщо ж аптеки цього не зроблять, їх можуть позбавити ліцензії.

Це приклади порушень безбар'єрності аптек у місті Фото: «Доступно.UA»

   

Напередодні Укрзалізниця і «Лун місто» створили мапу безбар’єрності вокзалів. Завдяки мапі можна заздалегідь обрати варіанти маршруту, які будуть зручні для маломобільних груп населення. 

Фото й обкладинка: «Доступно.UA»