Депутат міськради Ігор Зінкевич пропонує створити у Львові онлайн-карту поховань військових.

Карту хочуть розмістити на сайті міської ради. За допомогою пошуку за прізвищем або підрозділом на ній можна буде переглянути коротку інформацію про військових і знайти місця їхніх поховань через геолокацію.

Спершу це буде доступно для Личаківського кладовища й поступово їхню кількість будуть розширювати. Зінкевич каже, що це важливо для побратимів загиблих військових, які не завжди можуть бути присутніми під час поховань.

   

Під Києвом, у Гатненській територіальній громаді, будують Національне військове меморіальне кладовище. На будівництво мають витратити 1,8 мільярда гривень. Створять створити сектори поховань, монументи, меморіал, адміністративну будівлю, будинок трауру, господарську будівлю, а також пункт охорони, ангар, артезіанські свердловини, трансформаторні підстанції й котельні.

Проєкт першої черги будівництва вже пройшов державну експертизу. Однак місцеві жителі виступали проти будівництва. За їхними словами, місцевість має складну систему підземних вод і вирубування лісу може забруднити Мархалівку й прилеглі села. Якщо осушити території, то вода зникне, а якщо ні, трупні отрути потраплять у підземні води й будуть у нас у колодязях», – коментували селяни.

Окрім того, «Главком» опублікував розслідування, згідно з яким компанію-підрядника створили на наступний день після оголошення тендеру. Утім Мінветеранів пояснило, що консорціум створили для реалізації конкретного проєкту і це є розповсюдженою практикою, яка не суперечить законодавству.

Обкладинка й фото: Ігор Зінкевич