В історичному будинку на вулиці Верхній Вал, 48/28, проводили незаконні роботи попри заборону міста, повідомляє департамент охорони культурної спадщини. 

Біля будинку почали зводити незаконну прибудову. Оскільки він є пам’яткою архітектури місцевого значення, то документацію для будь-яких будівельних робіт у ньому потрібно було погоджувати з департаментом. 

Тож інспектори департаменту видали власнику припис, за яким він мав зупинити ці роботи й укласти охоронний договір. Попри це, за кілька днів він відновив роботи, але станом на зараз їх змогли зупинити. 

Що відомо про будинок?

Будівля на вулиці Верхній Вал, 48/28, відома як прибутковий будинок Мезенцева. У квітні 2023 року її визнали пам’яткою архітектури місцевого значення.

Будинок є прикладом багатоквартирного житла кінця 19 – початку 20 століття. Цінним його вважають через елементи стилів бароко й ренесансу на фасаді. Окрім того, пояснюють, що він репрезентує творчість архітектора Карла Шимана і є органічною складовою забудови Подолу.

 

На початку вересня до будинку на Юрківській почала прибудовувати магазин. За словами мешканки, на фасадній частині будинку з’явився паркан і перекрив тротуар. А представниця власника й виконроб сказали, що мають дозволи на будівництво, але показувати їх не збираються.

Фото: Сарапутов, департамент охорони культурної спадщини