Забруднення річок Сейм і Десна завдало збитків довкіллю в Чернігівській і Сумській областях на понад 405 мільйонів гривень, повідомляє міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук.

У Сейм потрапила забруднена вода від російського цукрового заводу, що призвело до значної екологічної шкоди. Наразі забруднена вода рухається до кордону з Київщиною, каже Гринчук.

Водночас вона додає, що забруднення вже менш концентроване, ніж було на початку в Сеймі й у точках відбору води на Чернігівщині. «До Київщини воно дійде ще в меншій концентрації», – зазначає міністерка.

Гринчук наголошує, що ситуація контрольована. Усі органи державної й місцевої влади, а також відповідальні служби працюють у посиленому режимі, щоб мінімізувати наслідки.

За її словами, «Київводоканал» заготував 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У разі погіршення ситуації застосовуватимуть технологію посиленого очищення води. Тому якість води в споживачів не зміниться.

 

Про забруднення річки Сейм, що є притокою Десни, стало відомо 28 серпня 2024 року. Тоді повідомляли про зміну кольору в річці, зниження кисню у воді й підвищений вміст хімічного споживання кисню. Імовірно, росіяни почали скидати невідомі речовини в річку з 14 серпня, що спричинило масштабне забруднення водойми.

Раніше в Міністерстві захисту довкілля і природних ресурсів України повідомляли, що забруднена вода з Десни може дістатися Київщини приблизно 14–16 вересня.

ОБКЛАДИНКА: Регіональний офіс водних ресурсів у Сумській області, Держагенство меліорації й рибного господарства