Забруднена вода з Десни може дістатися Київщини приблизно 14–16 вересня, повідомляють у Міністерстві захисту довкілля і природних ресурсів України за оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру

У кранах майже 60% киян вода тече саме з Десни, однак у Міндовкілля й «Київводоканалі» запевняють, що ситуація під контролем. Вони вже розробили комплекс заходів у разі можливого погіршення якості питної води.

Станом на 10 вересня ризиків забруднення питної води немає. У контрольних точках централізованого водопостачання Києва не виявили перевищення санітарно-хімічних і бактеріологічних показників.

Яка зараз ситуація з якістю води в Десні?

У Чернігівській області забруднення переміщається по руслу Десни. Його фіксують точково: поблизу с. Шестовиця на Чернігівщині помітили потемніння води, специфічний запах, скупчення дрібної риби під берегом і випадки загибелі риби. Нижче по течії ознак забруднення немає.

Найгірші показники фіксують у с. Боромики й у Чернігові: там знизився вміст розчиненого кисню. Також у деяких селах фіксують підвищення марганцю. Але перевищення марганцю є типовим для осені через високі температури, зниження кисневого режиму.

А що по Сейму?

У Сеймі поступово поліпшується якість води: уміст розчиненого кисню росте, але досі нижче норми. За останню добу на Чернігівщині виловили й утилізували 25 кілограмів загиблої риби, на Сумщині мор риби припинився.

Місцевим мешканцям рекомендують утримуватися від купання й вилову риби у водоймах, не використовувати воду для господарських потреб і поїння худоби.

   

Про забруднення річки Сейм, що є притокою Десни, стало відомо 28 серпня 2024 року. Тоді повідомляли про зміну кольору в річці, зниження кисню у воді й підвищений вміст хімічного споживання кисню. Імовірно, росіяни почали скидати невідомі речовини в річку з 14 серпня, що спричинило масштабне забруднення водойми.

Обкладинка: Міндовкілля