Україна заборонила російським військовополоненим телефонувати своїм родичам через збільшення кількості випадків жорстокого поводження з українськими військовими й полоненими, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Згідно з Женевськими конвенціями військовополонені мають право на листування, а не на телефонні дзвінки. Зараз ніхто з росіян не телефонує своїм родичам, а листівки від них Лубінець особисто передає омбудсвумен РФ Тетяні Москальовій.

Заборону оголосили через велику кількість страт росіянами українських військових, котрі здаються в полон. Це фіксують правоохоронні органи й міжнародні організації як воєнні злочини. Однак Міжнародний Червоний хрест продовжує займати позицію «страуса», каже Лубінець. За його словами, організація не може забезпечити захист прав українських військовополонених.

Що передувало забороні

У квітні на сайті Кабміну петиція про заборону російським військовополоненим зідзвонюватися з родичами набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.  

Авторка петиції зазначала, що ця заборона не порушить Женевських конвенцій. «Ми, хто не має жодного контакту з рідними, маємо право вимагати це, спостерігаючи, як наші полонені вороги спілкуються з рідними завдяки нашій великодушності», – додала авторка. 

Однак тоді уряд відхилив цю пропозицію. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що телефонні розмови важливі для того, щоб росіяни не боялися здаватися в полон. 

   

Військовослужбовця з полку «Азов» Олександра Іщенка вбили в російському полоні в Ростові-на-Дону. Українець помер від численних травм грудної клітки, завданих тупих предметом. У чоловіка також були множинні переломи ребер.