У Львові запускають культурно-дослідницьку інституцію, що буде документувати український досвід війни, повідомляє міська рада. 

Інститут документування і взаємодії Index – це проєкт Інституту гуманітарних наук у Відні (IWM). Його запуск у Львові ініціював історик і професор Тімоті Снайдер для «інтелектуальної взаємодії між Україною та світом».

На базі IWM вже майже 10 років працюють програми для документування досвіду російсько-української війни. Утім тепер українські дослідники й документалісти створюватимуть більш тривалі проєкти, щоб передавати факти й свідчення про війну в Україні наступним поколінням. Над якими саме проєктами працюватимуть, поки не повідомляють. 


Фото: Сергій Жадан, Тімоті Снайдер й Мирослава Барчук на відкритті Index

   

Армія РФ скоює в середньому 150 воєнних злочинів проти українців на день, повідомляв генпрокурор Андрій Костін. Станом на 17 червня задокументували майже 130 000 воєнних злочинів проти України й українців. Це означає що армія РФ скоює їх що 10 хвилин.

   

Влада і Костянтин Ліберови – одеські фотодокументалісти, які протягом останніх двох років майже щодня фіксують воєнні злочини російської армії на території України та стали «очима війни» у світових медіа. «Віледж» запитали у них, як співпрацюють з іноземними медіа і які кадри поки що не можуть опублікувати.

Обкладинка й фото: Романа Балука для Львівської міської ради