Активісти на чолі з авторкою проєкту Child of Socialism Ельмірою Еттінгер почали реставрувати мозаїку на дитячій художній студії імені Осташинського, що на вулиці Павла Скоропадського біля станції метро «Площа Українських героїв».

«На початку літа мені написав юнак. Каже, що на школі побачили мозаїку, розговорилися з викладачкою й дізналися, що школа давно мріє про реставрацію, але грошей ніхто не дає», – розказала Ельміра. 

Ось такий вигляд зараз має мозаїка ФОТО: Ельміра Еттінгер

Спершу активістка поговорила з художником Олександром Богомазом, який теж займається мозаїкою. Після Ельміра разом із друзями почала демонтаж старої мозаїки. «На стіні виявили повітряні подушки до 10 см, які вже нічим не прикриєш. Усе сипалося й відпавше викидали двірники. Зняті шматочки лежать впорядковно у школі», – пише Еттінгер.

Далі активісти планують зробити гідроізоляцію стіни, щоб вода не просочувалась зверху й більше не руйнувала мозаїку. Також треба укріпити стіну й закрити дірки. Після цього встановити залізну сітку й лише потім облаштовувати мозаїку.

На всі роботи, матеріал і професіоналів треба кошти. Ельміра шукає підтримку від держави чи меценатів для проєкту. Також усі охочі можуть підтримати збір на матеріали. Задонейтити можна тут

   

Активісти спільноти Child of Socialism повідомили, що мозаїку на фасаді палацу дитячої і юнацької творчості на Солом’янці хочуть заховати. У закладі посилалися на те, що на панно зображені діти у піонерських краватках й у межах закону про декомунізацію його можна прибрати.

Натомість активісти пояснювали, що для цього достатньо замалювати краватки й прапорець фарбою, а утеплювати будівлю можна зсередини й обробити лише щілини мозаїки. Зрештою мозаїку вирішили зберегти. Район скорегує проєкт утеплення цієї будівлі й панно не будуть ховати за утеплювачем.

Фото й обкладинка: Ельміра Еттінгер