На засіданні Консультативної ради власник садиби Маліна (Зеленських) представив передпроєктні пропозиції щодо відновлення будівлі, повідомляє директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

Під час презентації представник власника запропонував відновити будівлю у вигляді, який вона мала до руйнування, тобто з другим поверхом.

Водночас у спільноті «Цегла» кажуть, що проєкт презентували на закритому засіданні, а про додатковий розгляд питання не повідомляли. Крім того, на сайті КМДА відсутні передпроєктні пропозиції щодо відбудови.

 

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває ще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли. 24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Того ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку до 23 вересня. 

У серпні журналісти «Слідство.Інфо» виявили, що знесену садибу Маліна можуть не відновлювати й ніхто не понесе за це покарання. Журналісти отримали від КМДА копію укладеного напередодні Меморандуму й показали його юристу.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення в порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби ЧИТАЙТЕ ТУТ.